"Indien iemand het niet oké vindt wat ik draag, dat hij dan maar ophoepelt!"

"Hoofden draaiden in zijn richting en monden vielen wijd open." Vorig weekend konden diverse nieuwsmedia niet anders dan vaststellen dat tijdens de uitreiking van de Critics’ Choice Awards acteur Billy Porter opnieuw door zijn gedurfde vestimentaire keuze met alle aandacht ging lopen. Porter, een van de sterren van de bejubelde serie "Pose", verscheen op de rode loper immers in een lichtgroene jumpsuit van ontwerper Hogan McLaughlin, die eerder al samenwerkte met Lady Gaga. Door de jumpsuit, die er eigenlijk als een stijlvolle jurk uitzag, wilde Porter, die onlangs als eerste openlijk homoseksuele zwarte man een Emmy Award won in de categorie "Beste acteur in een dramaserie", opnieuw een boodschap van aanvaarding van de LBGTQ-gemeenschap uitsturen. En het was niet de eerste keer dat hij op een dergelijke manier opviel.

Porter mocht dan al een Tony en een Grammy in zijn trofeeënkast hebben staan, toch was het zijn rol van 'vaderfiguur' Pray Tell in "Pose", een serie over de New Yorkse ballroomcultuur in de jaren 80 en 90 die door Netflix uitgezonden wordt, die hem sinds vorig jaar wereldberoemd maakte. "Juist dankzij dat succes durft de acteur dan ook meer op te vallen", concludeerde nieuwswebsite De Volkskrant in september 2019.

Tijdens de Critics’ Choice Awards van afgelopen weekend liet hij zich alvast opmerken in een extravagante jumpsuit, terwijl zijn lichaam afgewerkt was met tatoeages van verschillende vlinders. "Om zo te tonen dat je man kan zijn en tegelijkertijd vrij kan rondfladderen", aldus de 50-jarige acteur.

2020 Invision

Billy Porter: "Als artiesten hebben we de macht om de moleculaire structuur die binnen in de mensen zit te veranderen, om hun hart en geest te veranderen. Mode is kunst en juist door die kunstvorm kan die verandering teweeggebracht worden. Zo heb ik het altijd beschouwd. Zo heb ik het altijd bedoeld. En sinds 2019 is dat een vaststaand feit geworden voor mij." (Modewebsite WWD, december 2019)

"Ik heb beslist om mode te gebruiken om allerhande kwesties aan te kaarten. Mensen gaan dan over die dingen praten. Want ik ben ervan overtuigd dat de wereld momenteel klaar is om over gender en wat iemand wel of niet mag dragen met elkaar in discussie te gaan. Bovendien, als ik een jurk draag, dan is dat toch maar een jurk. Wat is het probleem eigenlijk? En waarom is er een probleem?" (Time, januari 2020)

2019 Invision

"Als vrouwen een broek dragen, is er niemand die daarvan opkijkt. Maar als een man een jurk aantrekt, dan krijg je al snel opmerkingen als ‘walgelijk’ naar je hoofd geslingerd. Maar ik wil mezelf geen limieten opleggen, zeker niet wat mijn creativiteit betreft. Indien iemand het niet oké vindt wat ik draag, dat hij dan maar ophoepelt. Maar tegelijkertijd, als ik de positieve reacties hoor, dan denk ik: "Ik had al 20 jaar geleden een jurk moeten dragen."" (The Guardian, september 2019)

"Ik ben al verschillende keren tegen een muur gebotst wanneer ik aan ontwerpers vroeg om iets te ontwerpen dat verder gaat dan de traditionele tegenstellig tussen man en vrouw. De vraag om een baljurk te ontwerpen voor een man heeft me al meerdere "nee’s" opgeleverd." (Refinery29, december 2019)

2020 Invision

"Wanneer ik gevraagd word om onopvallender te zijn, dan zal ik juist het tegengestelde doen. Ik zal nog harder roepen. Om op die manier de jongere generatie te helpen. Want we zijn allemaal mensen en verdienen allemaal een plekje in deze wereld." (The Guardian)

Invision

"Mijn doel is een wandelend stukje politieke kunst te zijn, iedere keer als ik ergens aanwezig ben. Om zo een uitdaging te zijn van de verwachtingen die men heeft. Want wat is dat eigenlijk, mannelijkheid? Wat betekent die term? Mannen zouden wat meer moeten durven spelen op een rode loper. Terwijl ze nu al snel als vrouwelijk omschreven worden als ze daar creatiever zijn en zo bang zijn een rol in een superheldenfilm te mislopen. En jammer genoeg is het ook zo. Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden. Maar door een jurk te dragen voel ik me bevrijd. Voel ik me ravissant. En dat is echt niet altijd zo geweest." (Vogue, februari 2019)

"Nee, ik heb geen favoriete look. Al mijn looks vind ik geweldig." (WWD)

Meest gelezen