Videospeler inladen...

Record: douane neemt 126 miljoen namaaksigaretten in beslag

De douane heeft de voorbije dagen 126 miljoen sigaretten in beslag genomen in de omgeving van Antwerpen. Dat is bijna zoveel als er soms op een jaar tijd gevonden wordt. 8 mensen zijn opgepakt.

Een eerste lading, van 10 miljoen namaaksigaretten, werd op 9 januari ontdekt in een magazijn in Stabroek. Later werden nog 30 miljoen namaaksigaretten gevonden in Antwerpen, en nog eens 86 miljoen in Brecht. De sigaretten komen uit Zuid-Oost-Azië. "Het is nog niet duidelijk hoe ze in ons land zijn geraakt", vertelt Francis Adyns van de FOD Financiën, waaronder de douane valt. "Maar aangezien een deel van de sigaretten in containers zat, is de kans groot dat ze via de haven van Antwerpen zijn binnengekomen." De douane onderzoekt ook nog of de sigaretten voor de Belgische markt bedoeld waren, of dat ze verder zouden worden doorgevoerd: "Dat kunnen we meestal wel afleiden uit de taal die op de pakjes wordt gebruikt."

(lees verder onder de foto)

Het gaat onder meer om nagemaakte pakjes Rothmans Blue, John Player Special en em@il. De vangst is goed voor 65 miljoen aan ontdoken invoerrechten, accijnzen en btw. "Behalve de staatskas lijden ook de fabrikanten verlies door zulke namaak", verduidelijkt Adyns. "Bovendien is er een extra gevaar voor de volksgezondheid. Roken op zich is natuurlijk al gevaarlijk, maar zulke namaaksigaretten worden in onhygiënische omstandigheden gemaakt, en niemand controleert wat er precies in wordt gestopt, wat het extra riskant maakt."

Acht verdachten zijn opgepakt voor ondervraging. Ze zeggen allemaal dat ze de Turkse nationaliteit hebben.

Volgens de douane gaat het om de grootste vangst ooit, vergelijkbaar met wat ze normaal op een jaar tijd vindt. In heel vorig jaar onderschepte de douane 174 miljoen namaaksigaretten, in 2018 waren het er 111 miljoen en in 2017 ging het om 114 miljoen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen