Videospeler inladen...

Open VLD en CD&V positief over toespraak Magnette (PS), "maar beleid vorige regering terugschroeven, gaan we niet doen"

De Vlaamse federale regeringspartijen Open VLD en CD&V reageren positief op de nieuwjaarstoespraak van PS-voorzitter Paul Magnette. Ze verwelkomen diens bereidheid om te praten met de N-VA. Magnettes uitspraak dat hij het beleid van de huidige centrumrechtse regering niet wil verderzetten, blijft bij Open VLD echter moeilijk liggen.

PS-voorzitter Paul Magnette houdt de deur op een kier voor gesprekken met de N-VA over een federale regering. Op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij zei hij gisteravond: "Ik hoor sommigen zeggen dat ze een opening maken. Dat ze het dan bewijzen." Een verwijzing naar de nieuwjaarstoespraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever, waarin die aangaf bereid te zijn om de laagste pensioenen op te trekken. Wat als een opening naar de socialistische partijen werd gezien.

Bij Open VLD en CD&V viel de nieuwjaarstoespraak van Magnette in goede aarde, zo stelde onze Wetstraatredactie vast bij het begin van het kernkabinet. "Er is duidelijk bereidheid om naar elkaar te luisteren, dus laten we dat dan maar doen", stelt CD&V-vicepremier Koen Geens.

Ook vicepremier Alexander De Croo en minister Maggie De Block (beide Open VLD) zien een lichtpuntje in de toespraak van Magnette. "Het belangrijkste is dat je met elkaar spreekt en daarvoor hebben we twee informateurs, van wie het mandaat met twee weken uitgebreid is", reageert De Croo. "Ik vond dat Magnette toch gematigd positief was. Hij had er precies goede moed in", merkte De Block.

(Lees voort onder de journaalreportage:)

Videospeler inladen...

Magnette benadrukte gisteravond echter ook nog eens dat de PS niet van plan is om het beleid van de huidige centrumrechtse regering voort te zetten. De Zweedse coalite van N-VA (die nu niet meer in de regering zit), CD&V en liberalen depanneren, ziet Magnette niet zitten, zo liet hij al kort na de verkiezingen verstaan.

De Block ziet echter weinig graten in zulke uitspraken. "Het was de nieuwjaarsreceptie van zijn partij, dat was geen gewoon interview. Zij willen het blad duidelijk omslaan en een ander programma. Wat zou je anders verwachten dat ze zeggen op hun nieuwjaarsreceptie? We hebben ook in de andere regering met zijn partij gezeten (de regering-Di Rupo, red.), dus dat zal wel gaan."

Partijgenoot De Croo is echter van mening dat zijn partij niet in een regering zal stappen die het beleid van de vorige terugschroeft. "Ik ben wel fier op wat de vorige regering gedaan heeft. Maar bon dat zijn allemaal uitspraken op een nieuwjaarsreceptie, de rest zullen we wel aan tafel bespreken."

Meest gelezen