Opschudding in de Franse gastronomische wereld: restaurant Bocuse na meer dan halve eeuw geen driesterrenrestaurant meer

Het restaurant L'Auberge du Pont de Collonges in Lyon heeft zijn derde Michelinster verloren. Het restaurant van de Franse chef Paul Bocuse, die twee jaar geleden is overleden, was sinds 1965 goed voor drie sterren in de gastronomische gids van Michelin. Geen enkel restaurant ter wereld doet beter. L'Auberge du Pont is een instituut in de gastronomische wereld. De Franse president Macron heeft ontzet gereageerd op het nieuws.

De Franse gastronomische Michelingids heeft voor het eerst sinds 1965 geen driesterrenquotering gegeven aan het restaurant  van de op 20 januari 2018 overleden sterrenchef Paul Bocuse. 

Paul Bocuse stierf twee jaar geleden op 91-jarige leeftijd. In het tweede deel van de vorige eeuw groeide de "paus van de traditionele Franse keuken" uit tot een van de meest invloedrijke chefs uit de gastronomische wereld.

De Franse chef Bocuse was wereldberoemd. In 1987 leende hij zijn naam aan de grootste chef-kokwedstrijd ter wereld, de Bocuse d'Or. De lievelingsingrediënten van Bocuse waren boter, room en wijn.

De Michelingids heeft nu voor opschudding gezorgd door het restaurant van de familie Bocuse te quoteren met twee sterren. De baas van de gids heeft de familie Bocuse zelf op de hoogte gesteld in L'Auberge du Pont de Collognes in Lyon. 

De familie Bocuse en het team van het restaurant heeft in een persbericht op het nieuws gereageerd. "Hoewel we overstuur zijn door de beoordeling van de inspecteurs van Michelin, maken we ons sterk dat we een ding nooit zullen verliezen, de ziel van Paul Bocuse", klinkt het.

De Franse president Emmanuel Macron heeft gereageerd op het nieuws op RTL Radio. "Mijn gedachten gaan naar alles waar de familie Bocuse voor staat", aldus Macron. De president roemde ook Paul Bocuse voor zijn unieke plaats in de Franse gastronomie en zijn rol als inspirator voor iedereen die hij opgeleid heeft.

Meest gelezen