Videospeler inladen...

PVDA-voorzitter Mertens: "Ons land heeft nood aan samenwerkingsfederalisme,  geen vechtfederalisme"

Ons land heeft nood aan meer samenwerkingsfederalisme in plaats van vechtfederalisme. Dat heeft PVDA-voorzitter Peter Mertens gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij.

"Ons land werkt niet meer, zeggen bepaalde stemmen, maar daar hebben de traditionele partijen zelf voor gezorgd. Ons land is een puinhoop na zes staatshervormingen", zegt Mertens. "De traditionele partijen hebben een vechtfederalisme georganiseerd dat de verschillende regio’s in het land tegen elkaar doet concurreren. Dat is duur, inefficiënt en asociaal."

"In plaats van het land te splitsen, moeten wij opnieuw samenwerken. Met 1 minister van klimaat, 1 minister van mobiliteit en 1 minister van armoedebestrijding. Met 1 federale kieskring voor ons federaal parlement. In plaats van een vechtfederalisme hebben wij samenwerkingsfederalisme nodig. Dat is goedkoop, efficiënt en sociaal."

Mertens hekelt het aanslepen van de vorming van een federale regering. "Ons land wordt in de tang gehouden door politici die politieke spelletjes spelen enerzijds, en separatisten die het land willen splitsen anderzijds."

De oplossing voor de politieke crisis is het sociale signaal van de verkiezingen eindelijk ernstig te nemen

"Wij moeten uit die omklemming geraken. De oplossing is het sociale signaal van de verkiezingen eindelijk ernstig te nemen.
Dan hebben we het over menswaardige pensioenen, toegankelijke zorg, en eerlijke belastingen. Mertens wijst op de verwezenlijkingen van de afgelopen maanden. "Wij hebben de Turteltaks afgeschaft, wij hebben het puntenpensioen weggekregen. We hebben 400 miljoen euro afgedwongen voor de zorg."

Mertens maakt zich sterk dat zijn partij een minimumpensioen van 1.500 euro kan binnenhalen. "Een minimumpensioen van 1.500 euro netto, niet bruto. Na 40 jaar carrière. Betaald door een waterdichte faire fiscaliteit."

Om het land wakker te schudden organiseert de partij op 1 maart een mars in Brussel, de Grote Colère.  "Wij willen de stem laten horen van wachtlijstmoeders en poetshulpen, vakbondsmensen en klimaatjongeren, buschauffeurs en gepensioneerden, kunstenaars en middenvelders, van gelijk wie eigenlijk die een sociaal beleid wil in plaats van slecht toneel",  besluit Mertens. 

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen