Videospeler inladen...

Kandidatuur Zakia Khattabi (Ecolo) voor Grondwettelijk Hof strandt in de Senaat, uiteenlopende en felle reacties

Gewezen Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi heeft in de Senaat niet de nodige tweederdemeerderheid gehaald om voorgedragen te worden als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Bij een eerste stemronde haalde ze 37 stemmen op 59, bij de tweede ronde 38 op 60. Haar kandidatuur lag vooral onder vuur bij Vlaams Belang en de N-VA, maar blijkbaar heeft minstens een deel van de liberale senatoren ook tegen gestemd. "We zullen nooit te weten komen wie de dissidente stemmen waren, want de stemming was geheim", zegt Pieterjan De Smedt in "Terzake". De procedure moet nu worden overgedaan.

Op MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez na waren alle senatoren aanwezig voor de eerste stemronde. Op de 59 uitgebrachte stemmen waren er 37 stemmen voor Khattabi, 1 voor gewezen Ecolo-Kamerlid Fouad Lahssaini. Voor de tweede stemronde kwam informateur en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez naar de Senaat, maar zijn stem kon het verschil niet maken: Khattabi strandde op 38 stemmen, 2 te weinig voor een tweederdemeerderheid.

De zitting in de Senaat vanmorgen verliep nogal chaotisch. Blijkbaar heeft minstens een deel van de liberale senatoren niet voor Khattabi gestemd. Senaatsvoorziter Sabine Laruelle (MR) kon niet anders dan aankondigen dat de hele procedure moet worden overgedaan. Dat betekent dat Ecolo opnieuw twee kandidaten moet voordragen. Dat kunnen dezelfde namen of nieuwe namen zijn. 

We denken en blijven denken dat Zakia Khattabi alle nodige kwaliteiten heeft

Persmededeling Ecolo

Ecolo reageert ontgoocheld. "De groenen betreuren de stemming in de Senaat met bitterheid", luidt een persmededeling. "We denken en blijven denken dat Zakia Khattabi alle nodige kwaliteiten heeft." Ecolo beraadt zich nog over welke kandidaten ze gaat voordragen.

Zakia Khattabi was door Ecolo voorgedragen om haar partijgenoot Jean-Paul Snappe op te volgen als rechter. Normaal moest de stemming al in november vorig jaar plaatsvinden, maar ze werd uitgesteld om technisch-juridische redenen. Een tweede poging in december draaide ook op niets uit: Senaatsvoorzitter Laruelle stelde toen de stemming uit omdat "het klimaat niet sereen was". Ook toen was het niet duidelijk of de liberalen Khattabi zouden steunen.

Khattabi krijgt kritiek omdat ze geen juridische ervaring heeft en omdat ze zich "activistisch" zou hebben gedragen. Ze werd verweten dat ze een uitzetting heeft verhinderd, hoewel dat wordt tegengesproken in een politieverslag.

Geen gevolgen voor de federale regeringsvorming

Wetstraatjournalist Pieterjan De Smedt heeft vanmiddag vastgesteld dat de politieke benoeming van Khattabi niet gelukt is in de Senaat. "We zullen nooit weten wie voor haar gestemd heeft en wie niet. De stemming was geheim. Er waren verschillende geruchten. Sommigen zeiden dat de PTB-PVDA tegen gestemd heeft, anderen wijzen naar CD&V, de MR of Open VLD", zegt De Smedt in "Terzake".

Volgens De Smedt zal de stemming geen invloed hebben op de vorming van een nieuwe federale regering. "We moeten deze zaak niet overdrijven. De gevolgen zijn beperkt, al wordt er aan Franstalige kant met ongeloof gekeken naar wat er is gebeurd. De niet-benoeming van Khattabi wordt communautair gezien, maar veel gevolgen zullen er niet zijn. De stemming over een nieuw lid voor het Grondwettelijk Hof zal moeten worden overgedaan, maar de kans is klein dat Khattabi opnieuw zal worden voorgedragen", besluit Pieterjan De Smedt.

Bekijk het gesprek met Pieterjan De Smedt in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ontgoocheling en triomfalisme

Bij de N-VA, die eerder al een felle campagne op sociale media tegen Khattabi voerde, wordt met een flinke dosis triomfalisme gereageerd op het afwijzen van Zakia Khattabi. "De democratie heeft vandaag gewonnen van de achterkamerpolitiek", twittert de partij. "We blijven ons verzetten tegen de kandidatuur van Khattabi", luidt het nog.

Lees verder onder de tweet.

"Achterkamerpolitiek en getrek en geduw aan alle kanten heeft gelukkig niet geholpen!", aldus senator Philippe Muyters (N-VA).

Lees verder onder de tweet.

Bij de groenen wordt ontgoocheld gereageerd en heeft men het over een karaktermoord. Desondanks zullen wij het resultaat van de stemming respecteren, laat senator Stijn Bex (Groen) weten.

Lees verder onder de tweet.

"Vandaag verliest de politiek in zijn geheel", twittert senator Fourat Ben Chikha (Groen). Het applaus op de Senaatsbanken van Vlaams Belang noemt hij "degoutant".

Lees verder onder de tweet.

Sommige waarnemers denken dat het njet tegen Khattabi wel eens gevolgen zou kunnen hebben voor de federale regeringsvorming, meer bepaald voor de kansen van paars-groen. Covoorzitter Jean-Marc Nollet (Ecolo) lijkt daarop te alluderen als hij twittert dat men de gevolgen van wat vanmorgen is gebeurd niet mag onderschatten.

Lees verder onder de tweet.

Bij de PS klagen ze de "regelrechte sabotage van sommige partijen" aan. Dit is een precedent dat het institutionele evenwicht in het land in gevaar brengt, vindt senator Julien Uyttendaele (PS). 

Bekijk het verslag over de stemming in de Senaat uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen