Een demonstrant zwaait met de Iraakse vlag tijdens protesten tegen de Iraanse aanval op Amerikaanse doelwitten in Irak.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Toch 11 gewonde Amerikaanse soldaten bij Iraanse raketaanval

Bij de Iraanse raketaanval op twee Amerikaanse legerbasissen in Irak vorige week zijn toch gewonden gevallen. Dat bevestigt het Pentagon. Eerder zei de Amerikaanse president Donald Trump dat niemand gewond of gedood was.

Vorige week woensdag vuurde Iran verschillende raketten af op twee Amerikaanse legerbasissen in Irak. Iran beweerde eerst dat daarbij 80 Amerikaanse soldaten waren omgekomen, maar de VS ontkende. Nu blijkt dat er toch enkele gewonden zijn gevallen. 

Na de aanval op de luchtmachtbasis Aïn al-Assad moesten toch elf Amerikaanse militairen verzorgd worden. Ze liepen een hersenschudding op, waarschijnlijk terwijl ze in hun verstevigde bunkers beschutting zochten tijdens de raketaanval. 

De gewonden staan nog steeds onder medisch toezicht. "In de dagen na de aanval zijn sommige personeelsleden uit voorzorg (...) overgebracht naar het regionaal medisch centrum van Landstuhl, in Duitsland. Anderen werden naar het Arifjan-kamp in Koeweit gebracht voor opvolging," zegt Bill Urban van het Amerikaanse leger.

De Amerikaanse president Trump had kort na de aanval nochtans gezegd dat er geen enkele Amerikaanse soldaat gewond was geraakt. 

Vergeldingsaanval

De Iraanse raketaanval was gericht op twee legerbasissen in Irak: d'Aïn al-Assad in het westen en Erbil in het noorden van het land, waar zeker 5.200 Amerikaanse militairen gelegerd zijn.

De aanval was een wraakactie voor de dood van topgeneraal Qassem Soleimani. De VS schakelde hem uit met een drone. Ook die aanval gebeurde in Irak. De spanningen tussen de VS en Iran lopen al enkele maanden hoog op.

Meest gelezen