YouTube

Aangrijpende clip van Nederlandse rapper Snelle waarschuwt voor gsm'en op de fiets

De Nederlandse rapper Snelle (24), bij ons vooral bekend van "Reünie", heeft met "Smoorverliefd" een nieuwe single uit die heftig binnenkomt. De muzikant wil jongeren waarschuwen voor de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. De bijhorende videoclip is erg aangrijpend en is in amper een week tijd al meer dan 2 miljoen keer bekeken. "Ik wilde hier echt iets mee doen, en dat is dan een liedje schrijven."

Vorige week vrijdag verscheen "Smoorverliefd", de nieuwe single van de populaire Nederlandse rapper Snelle. Zijn bekendheid reikt ook tot in ons land, met nummers als "Reünie" en "Lippenstift", een samenwerking met zanger Marco Borsato.

"Smoorverliefd" scoorde al meteen van bij zijn verschijning. Zaterdag en zondag werd het liedje een miljoen keer gestreamd. En de bijhorende videoclip is in amper een week tijd al meer dan 2 miljoen keer bekeken op YouTube en Instagram. De videoclip is behoorlijk heftig en wekt heel veel reacties los.

Het is dan ook een liedje met een boodschap: Snelle wil er jongeren mee waarschuwen om niet met je smartphone bezig te zijn als je op de fiets zit.

Snelle: "In de belevingswereld van jongeren kruipen"

"De clip vertelt het liefdesverhaal van twee smoorverliefde tieners van 14, 15, 16 jaar", vertelde Snelle vanmorgen op Studio Brussel. "Een heel herkenbaar verhaal, voor iedereen. Alleen loopt het niet zo goed af, als gevolg van die mobiele telefoon."

Hoe kreeg Snelle inspiratie voor zijn nieuwe liedje? "Het was niet zo dat ik thuis op de bank bedacht, "hé, dit is een groot probleem, hier wil ik wat aan doen." Ik werd uitgenodigd door Interpolis, een Nederlandse verzekeraar, om te praten met verkeersslachtoffers. Jongeren die gewond geraakt waren als gevolg van gsm'en op de fiets." En dat was aangrijpend. "Ik sprak met een jongen die net aan een professionele judocarrière begonnen was, maar door zo'n klein en lullig ongeluk die droom niet meer kan waarmaken. En zo waren er nog meer verhalen."

Het zette Snelle aan het denken. "Hoe kan ik hier iets betekenen, ik heb toch invloed. Ik wílde hier ook iets mee doen, en dat is dan een liedje schrijven. We wilden hier ook echt in de belevingswereld van jongeren kruipen. Wat hield mij bezig toen ik die leeftijd had, waarmee kon ik hun aandacht trekken? En ja, wat is dat, je eerste verliefdheid, je eerste vriendinnetje, je eerste kus."

Die gesprekken waren aangrijpend. Ik dacht, ik heb toch invloed. Ik wílde hier ook echt iets mee doen. En dat is dan een liedje schrijven.

Snelle

Bij "Smoorverliefd" hoort een campagne onder de hashtag #PhoNo. "Laat je telefoon je hart niet breken" is de boodschap aan het einde van de clip. Aan Nederlandse media vertelt Snelle dat hij hoopt dat zijn nieuwe single ervoor zorgt dat jongeren drie keer nadenken voor ze naar hun telefoon grijpen op de fiets.

Zelf zit hij naar eigen zeggen bijna nooit meer op de fiets en "in de auto gebruik ik altijd een carkit zodat ik handsfree kan bellen." Wel heeft het zijn ogen geopend voor het gevaar dat jongeren lopen die telefoneren op de fiets. "Op de route van mijn huis naar dat van mijn moeder zie ik constant jongeren met hun telefoon in de hand fietsen. Dat is best een drukke provinciale weg. Als ik dat nu zie, krijg ik er wel echt de kriebels van."

Gsm'en op de fiets: de cijfers

Het SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) in Nederland deed in opdracht van Interpolis onderzoek. Daaruit bleek dat 77,6 procent van de jongeren van 15 tot 17 jaar de telefoon in het verkeer gebruikt. Hoe zit dat bij ons?

"Vorig jaar deden wij een enquête over het gsm-gebruik bij jongeren", vertelt Werner De Dobbeleer, woordvoerder van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Daaruit bleek dat de helft van de jonge fietsers de kans dat de gsm zouden gebruiken, groot tot zeer groot achten. Dat zijn veel hogere cijfers dan in de hogere leeftijdscategorie."

Wie betrapt wordt op gsm'en op de fiets, riskeert een minnelijke schikking van 116 euro. Betaal je die niet, moet je voor de rechtbank verschijnen. Daar bedraagt de boete minimaal 160 euro, een bedrag dat kan oplopen tot maximaal 2.000 euro, "afhankelijk bijvoorbeeld of je andere mensen zwaar in gevaar bracht."

Wie is Snelle?

Snelle is het pseudoniem van Lars Bos. De 24-jarige rapper werd geboren met een schisis, een afwijking in het gezicht die in de volksmond ook wel "hazenlip" genoemd wordt. Bos werd als kind veel gepest vanwege zijn uiterlijk. Het nummer "Reünie", waarmee hij in september vorig jaar in ons land doorbrak, is gebaseerd op die ervaringen uit zijn jeugd. Hij rekent er op een positieve manier af met degenen die hem vroeger hebben gepest.

Snelle bracht intussen al drie albums uit die telkens hoge verkoopcijfers konden voorleggen. Hij werkt ook samen met andere populaire Nederlandse artiesten, onder wie dus zanger Marco Borsato. In november vorig jaar won Snelle een MTV European Music Award voor beste Nederlandse artiest.

Meest gelezen