Videospeler inladen...

8 mannen, 4 vrouwen: dit zijn de 12 leden van de nieuwe raad van bestuur van de VRT

De Vlaamse regering heeft de leden van de nieuwe raad van bestuur van de VRT bekendgemaakt. Ex-VTM-boegbeeld Lynn Wesenbeek en professor mediastudies Rozane De Cock zijn enkele van de nieuwe, opvallende, namen. Luc Van den Brande blijft, zoals eerder bekendraakte, voorzitter. 

De nieuwe raad van bestuur van de VRT ziet er anders uit dan de vorige, niet alleen door enkele nieuwe gezichten, ook de politieke samenstelling is anders. Een gevolg van de nieuwe krachtsverhoudingen in het Vlaams Parlement na de verkiezingen van 26 mei 2019. Zo zit Vlaams Belang opnieuw in de raad van bestuur (van 0 naar 2 zitjes), ten koste van 1 zetel bij respectievelijk CD&V en de SP.A.

Dit is de nieuwe samenstelling:

N-VA: 4 zitjes
Vlaams Belang: 2 zitjes
CD&V: 2 zitjes (onder wie de voorzitter)
Open VLD: 2 zitjes
Groen: 1 zitje
SP.A: 1 zitje

De nieuwe raad van bestuur bestaat uit 8 mannen (onder wie de voorzitter) en 4 vrouwen. Volgens het wettelijk quotum moet minstens een derde van de raad van bestuur uit vrouwen bestaan.

Nieuwe namen en oude bekenden

In de nieuwe raad van bestuur zitten enkele nieuwe, opvallende, gezichten. Zoals Lynn Wesenbeek bijvoorbeeld, jarenlang nieuwsanker bij VTM NIEUWS. Zij neemt een van de twee Open VLD-zitjes in. Heel wat mensen behouden echter hun zitje, of komen na een korte afwezigheid opnieuw in de raad van bestuur terecht. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Eric Deleu, die een van de twee zitjes van Vlaams Belang krijgt.

Dit zijn alle bestuurders:

Voorzitter

 • Luc Van den Brande (voor CD&V): Luc Van den Brande is al sinds 2010 voorzitter van de raad van bestuur van de VRT en blijft nog zeker 2 jaar op post.

Voor N-VA:

 • Charlotte Verhaeghe: is verbonden aan het advocatenkantoor Praxislaw en staat bedrijven en vrije beroepers bij in geschillen omtrent industriële en professionele aansprakelijkheid.
 • Philippe Beinaerts: werkte voor verschillende Canvasprogramma's, ging later aan de slag bij ATV en VTM. In 2013 werd hij woordvoerder van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Nu is hij diens kabinetschef.
 • Stefaan d'Haeze: rechter in ondernemingszaken in Gent
 • Nico Moyaert: fractiesecretaris van de N-VA in het Vlaams Parlement.

Voor Vlaams Belang:

 • Eric Deleu: gewezen reclameman Eric Deleu was al drie keer aangesteld als lid van de raad van bestuur van de VRT. Deleu is ook al meer dan 10 jaar lid van de VAR, de Vlaamse Audiovisuele Reclameregie.
 • Jan Huijbrechts: voormalig gemeenteraadslid en provincieraadslid voor Vlaams Belang, was lange tijd ook correspondent van 't Pallieterke en is publicist bij Doorbraak.

Voor CD&V:

 • Rozane De Cock: professor mediastudies aan de KU Leuven, bestuurslid van de lokale CD&V-afdeling in Gelrode (een deelgemeente van Aarschot).

Voor Open VLD:

 • Dirk Sterckx: ex-Europees Parlementslid voor Open VLD en daarvoor jarenlang journalist bij de VRT, onder meer als anker van "Terzake" en "Het Journaal".
 • Lynn Wesenbeek: voormalig anker van VTM NIEUWS en daarvoor omroepster bij VTM.

Voor SP.A:

 • Geneviève Lombaerts: gewezen woordvoerster van Johan Vande Lanotte.

Voor Groen:

 • Bart Caron: gewezen kabinetschef van minister van Cultuur Bert Anciaux (toen nog voor SP.A-Spirit), 15 jaar Vlaams Parlementslid voor Groen.

"Belangrijke uitdagingen"

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle wenst de nieuwe bestuurders "alle succes toe in het belang van de VRT". "Een speciaal woord van dank gaat uit naar Luc Van den Brande die met zijn jarenlange ervaring zorgt voor de continuïteit."

"Onze openbare omroep staat voor belangrijke uitdagingen in een steeds meer internationaal en digitaal medialandschap. Met de Vlaamse regering willen we verder werk maken van een slagkrachtige en sterke openbare omroep, die klaar is om deze uitdagingen aan te pakken."

De nieuwe raad van bestuur komt op 27 januari een eerste keer samen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen