AFP or licensors

Zeker zeven vermiste wandelaars na lawine in Himalayagebergte

In Nepal is een populaire trektochtroute in het Himalaya­gebergte getroffen door een lawine. Meer dan 200 wandelaars die vastzaten, werden gered met helikopters en jeeps. Maar zeker zeven trekkers, onder wie vier Zuid-Koreanen, worden vermist.

De lawine deed zich voor in de buurt van het basiskamp van de berg Annapurna, op zo'n 3.230 meter hoogte. Zeker zeven wandelaars, onder wie vier Zuid-Koreanen, raakten vermist. Ze waren bij de trektocht achterop­geraakt. Leden van hun groep die wel aan de lawine konden ontkomen, waarschuwden de hulpdiensten.

Zware sneeuwval en slecht weer bemoeilijken de reddingsoperatie. Helikopters slaagden er nog niet in om te landen in de buurt van het dorp Deurali, waar de wandelaars vermist raakten. 

Meer dan 200 wandelaars die in het gebied vastzaten, konden wel met helikopters en jeeps worden gered, of konden te voet in veiligheid worden gebracht.

Elk jaar trekken duizenden buitenlanders naar Nepal om er in het Himalayagebergte te gaan wandelen. Met zijn 8.091 meter is de Annapurna een van de hoogste bergen van de Himalaya. Er vallen jaarlijks meer doden dan op de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. In 2014 zijn rond de Annapurna meer dan 40 mensen omgekomen door sneeuwstormen en lawines.

© 2015 Frank Bienewald

Meest gelezen