De Big Ben in Londen wordt momenteel gerestaureerd.
Avalon.red. All rights reserved.

Lichtshows, een aftelklok, maar geen Big Ben: dit staat Britten te wachten op "Brexit Day"

De Britse premier Boris Johnson heeft de plannen voor "Brexit day" uit de doeken gedaan. Op 31 januari verlaat het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie. Dat zal uitbundig gevierd worden met lichtshows, een aftelklok op de ambtswoning van de premier en een speciale brexitmunt. De beroemde Big Ben zal niet luiden, de klokken worden momenteel gerestaureerd.

Op vrijdag 31 januari, over exact twee weken dus, stapt het Verenigd Koninkrijk officieel uit de Europese Unie. Dat is ruim 3,5 jaar na het beruchte referendum over de brexit, waar de meerderheid van de Britten stemden voor een vertrek. De onderhandelingen over de uitstap uit de Europese Unie verliepen niet zonder slag of stoot, in de gesprekken met de EU én binnen het Verenigd Koninkrijk zelf waren er veel strubbelingen.

Premier Boris Johnson noemt 31 januari 2020 een betekenisvolle dag in de Britse geschiedenis en plant een dag vol festiviteiten. "De regering wil dit moment aangrijpen om wonden te helen, gemeenschappen te herenigen en vooruit te kijken naar het land dat we het komende decennium willen opbouwen", zegt hij in een mededeling.

Het vertrek op 31 januari zal gevierd worden met lichtshows, wapperende vlaggen en de obligate toespraak van premier Johnson. Daarnaast zal ook een digitale aftelklok geprojecteerd worden op Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier, en wordt een speciale brexit-munt van 50 pence uitgegeven. Johnson is een van de eersten die de munt ontvangen, waarop de woorden "vrede, welvaart en vriendschap met alle landen" te lezen zijn.

Geen Big Ben

De klokken van de beroemde Big Ben zullen daarentegen niet luiden, omdat ze momenteel gerenoveerd worden. Afgelopen week was hier nog enige commotie over ontstaan in het Britse parlement. Volgens voorzitter Lindsay Hoyle van het Lagerhuis kost het luiden van de klokken maar liefst 500.000 pond. Het slaguurwerk zou moeten worden teruggeplaatst en een tijdelijke verdieping zou moeten worden gebouwd, waardoor de renovatie vertraging oploopt.

Johnson riep het volk daarop op om geld in te zamelen. Inmiddels is er ruim 240.000 pond opgehaald, maar dat geld mag volgens voorzitter Hoyle niet worden gebruikt omdat parlementaire regels dat verbieden.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen