Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Braziliaanse minister van Cultuur ontslagen die nazi-toespraak had geïmiteerd

In Brazilië is minister van Cultuur Roberto Alvim ontslagen nadat hij in een videoboodschap delen van een toespraak van Joseph Goebbels had gebruikt, de minister van propaganda tijdens het naziregime van Adolf Hitler. President Jaïr Bolsonaro noemt de boodschap "ongelukkig", zelf heeft Alvim het over een "toeval". Niettemin leidde de videoboodschap tot heel wat opschudding op sociale media.

De videoboodschap van 6 minuten was gepost op de Twitteraccount van het ministerie van Cultuur naar aanleiding van een nationale kunstprijs. "De Braziliaanse kunst van het volgende decennium zal heroïsch en nationaal zijn, begiftigd met veel emotionele betrokkenheid en dicht betrokken bij de dringende ambities van ons volk of het zal niets zijn", liet Alvim horen.

Er was toevallig één zin die overeenkwam met een zin uit een toespraak van Goebbels

Braziliaanse ex-minister van Cultuur Roberto Alvim

Het citaat lijkt op een passage uit de biografie van Goebbels van de Duitse historicus Peter Longerich, waarin Goebbels bijna identiek hetzelfde zegt over Duitsland. Joseph Goebbels was minister van Propaganda van nazi-Duitsland en gold als een van de trouwste bondgenoten van  Adolf Hitler.

Op de achtergrond van de videoboodschap van Roberto Alvim was muziek van Richard Wagner te horen, de favoriete componist van Adolf Hitler.

"De toespraak was gebaseerd op een nationalistisch ideaal voor de Braziliaanse kunst en er was toevallig één zin die overeenkwam met een zin uit een toespraak van Goebbels", reageerde Alvim aanvankelijk. "Ik heb hem niet geciteerd en ik zou dat nooit doen. Maar de zin zelf was perfect." Over de muziek gaf hij geen commentaar.

Op de Braziliaanse sociale media was er veel heisa over de boodschap. President Bolsonaro nam afstand van Alvim en noemt zijn toespraak "ongelukkig". 

Bekijk hier een fragment uit de omstreden videoboodschap van minister Alvim:

Videospeler inladen...

Meest gelezen