AFP or licensors

Eindelijk regen in Australië... maar op heel wat plaatsen breekt nu ware zondvloed los

In het oosten van Australië is het op veel plaatsen nu bijna twee dagen lang onafgebroken aan het regenen. Dat is goed nieuws, want een groot deel van de bosbranden is door de buien geblust. Maar hier en daar is de regen zo hevig dat sommige gebieden intussen kampen met overstromingen. Zo viel in de deelstaat Queensland de voorbije nacht drie keer meer neerslag dan gewoonlijk gedurende een hele maand. 

Delen van de Australische oostkust zijn vandaag getroffen door hevige regenval. Op veel plaatsen in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales valt de regen met bakken uit de hemel.

Vooral Queensland kampt met de hevigste regen in maanden. Na een lange periode van droogte en uitzonderlijk hoge temperaturen, viel op sommige plaatsen in de buurt van de bosbranden de hoogste neerslag in tien jaar tijd.

Op verschillende plaatsen in Queensland viel de voorbije nacht drie keer meer neerslag dan gewoonlijk gedurende een hele maand. Veel parken en toeristische attracties zijn dicht.

Verschillende snelwegen zijn afgesloten. "De hevige, intense regenval is iets afgenomen, maar felle buien en stormweer zijn nog altijd mogelijk tijdens het weekend", waarschuwt de weerdienst van Queensland. "Wees voorzichtig op de weg. Zijn er overstromingen: vergeet het dan maar."  

Overstromingen zijn zeker nu niet zonder risico. Zo zijn door bosbranden geteisterde bomen vaak onstabiel, zodat ze sneller kunnen omvallen en worden meegesleurd. Ook de as spoelt door de overvloedige regen naar de rivieren, en vervuilt ze. Honderdduizenden vissen zouden al zijn gestorven.

(lees door onder de video)

Videospeler inladen...

New South Wales hoopt op meer regen dit weekend

In delen van New South Wales viel dan weer de stroom uit tijdens de stormachtige nacht. In die deelstaat wordt vandaag en morgen nog meer hevige regen verwacht. 

(lees door onder de tweet

De regen wordt vanzelfsprekend verwelkomd, want zeker in het zuiden van New South Wales, de dichtbevolkte deelstaat die het zwaarst is getroffen door de bosbranden, zijn verschillende branden nog altijd niet onder controle.

Er woeden daar nog 75 branden, terwijl het er een paar dagen geleden nog 100 waren, meldt de brandweer van New South Wales. "Er blijft regen vallen op bepaalde zones met bosbranden".

Ook in de aangrenzende deelstaat Victoria zijn verschillende branden nog niet onder controle. Victoria lijkt minder regen te zullen mogen verwachten dan New South Wales.

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

Ook op Kangaroo Island, een eiland met een unieke fauna en flora, woedt nog een hevige brand. Een groot deel van de vogels, koala's en andere buideldieren is daar om het leven gekomen.

Bij de bosbranden in Australië zijn al zeker 28 mensen om het leven gekomen. Meer dan 2.500 huizen zijn verwoest. In heel Australië woeden nog altijd zo'n 100 branden. De autoriteiten waarschuwen dat de situatie nog altijd kan verslechteren, want de zomer is nog niet voorbij.

Al miljard dieren in het wild omgekomen

De unieke Australische dieren zijn een immense aantrekkingspool voor buitenlandse toeristen naar het land. Door de bosbranden zijn zeker al meer dan 1 miljard dieren omgekomen. Naast het vele dierenleed, is de toeristische dienst van Australië bang dat de bosbranden ook veel toeristen afschrikken. Dieren redden is daarom ook uitgegroeid tot een nationale erezaak. Bekijk hieronder een verslag van onze ploeg ter plaatse.

Videospeler inladen...

Meest gelezen