Videospeler inladen...

Flyers uitdelen of zichzelf vastlijmen aan auto's: Extinction Rebellion voert actie op het Autosalon

Op de voorlaatste dag van het Autosalon in Brussel heeft de radicale klimaatorganisatie Extinction Rebellion actiegevoerd tegen wat ze het "Leugensalon" noemt. De activisten verdeelden flyers, gaven speeches voor bezoekers en gooiden zich voor auto's. Sommigen lijmden zich vast aan een elektrische auto. Zo'n 185 activisten werden opgepakt. 

"Het Autosalon is de grootste vorm van promotie voor de auto-industrie, er komen een half miljoen bezoekers op af, een derde van de wagens die elk jaar verkocht worden, worden daar verkocht", zei woordvoerder Sébastien Hendrickx in "De ochtend" op Radio 1. "De organisatoren hebben het salon ook geherpromoot: het is niet langer "Auto moto van", maar wel "Auto moto mobility". Ze willen zichzelf voorstellen als mede-nadenkers over nieuwe mobiliteit. Die claim vinden wij ongeloofwaardig. Vandaar: het Leugensalon."

(lees voort onder de foto)

"Auto-industrie kiest voor vertraging"

Volgens Extinction Rebellion kiest de auto-industrie voor de strategie van vertraging, nu de klimaatverandering niet langer ontkend kan worden. "Zichzelf promoten als een mobiliteitssalon is er een deel van. Ook de elektrische wagen is zo'n vertraging. Dat is voor een stuk een leugen, dat gaat niet over "nul uitstoot". De auto moet ook nog worden gemaakt en de elektriciteit komt van ergens, dat levert ook uitstoot op. En tegelijk promoten ze ook nog altijd SUV's die niet zo klimaat- en milieuvriendelijk zijn."

Extinction Rebellion gelooft in een nieuw en doortastend mobiliteitsmodel. "Wij hebben daar wel ideeën over, maar het is niet aan ons om daarmee af te komen. Wij pleiten voor burgerparlementen: burgers moeten zelf kunnen beslissen welke mobiliteit ze nodig hebben in tijden van een klimaatcatastrofe, zoals nu."

Beluister hier het gesprek met Sébastien Hendrickx in "De ochtend" en/of lees verder onder het fragment

"Vastlijmen belet dat wij te snel worden weggevoerd"

Vandaar dus de acties op het Autosalon. Volgens de organisatie hadden zich ongeveer 200 mensen aangemeld. Ze gingen in kleine groepjes binnen en kochten een ticket zoals de andere bezoekers. Vervolgens mochten ze kiezen welke actie ze wilden doen.

De meest in het oog springende is het zichzelf vastlijmen aan auto's, maar er zijn meerdere mogelijkheden. "We hebben aan de deelnemers een lijst bezorgd met mogelijke acties. Dat gaat van laagdrempelige acties, zoals flyers uitdelen of een onaangekondigde speech houden over nieuwe mobiliteit, tot meer gevorderde acties, zoals het vastlijmen aan een auto."

Eventuele schade door lijm is snel op te lossen en staat overigens niet in proportie met de schade die de auto-industrie wereldwijd toebrengt.

Woordvoerder Sébastien Hendrickx
Actievoerders van Extinction Rebellion aan het werk op het Autosalon.

Het vastlijmen is een strategie die in het Verenigd Koninkrijk al een paar keer gebruikt is. "Als wij actievoeren, worden wij dikwijls snel weggevoerd. Vastlijmen belet dat. Op die manier willen wij ruimte claimen om onze boodschap, die niet genoeg gehoord wordt, over te brengen."

Wat als er door die acties de auto's beschadigd worden? "Wij doen aan burgerlijke ongehoorzaamheid, geweldloos staat in onze gedragscode. Het is niet onze bedoeling om schade aan te richten. En stel dat dat door die lijm toch gebeurt, dat is heel snel op te lossen. Het gaat overigens over kleine schade die helemaal niet in proportie staat met de schade die de auto-industrie wereldwijd toebrengt."

"Mensen laten nadenken"

We viseren niet de modale burger, maar wel de auto-industrie, zei Hendrickx. "We willen mensen laten nadenken over hoe mobiliteit er in deze wereld uit moet zien. We denken dat de klimaatcatastrofe nog niet sterk genoeg doorgedrongen is bij het grote publiek."

Extinction Rebellion heeft vooraf ook overleg gepleegd met de politie en met de organisatoren van het Autosalon. De politie was vannamiddag talrijk aanwezig. Zo'n 185 activisten werden geboeid afgevoerd. Bewakingsagenten van het salon probeerden de acties af te schermen met mobiele wanden. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen