Hank Azaria wil niet langer stem van "Apu" in "The Simpsons" inspreken

Hank Azaria, de acteur die in de Amerikaanse animatiereeks "The Simpsons" de stem van de Indiase winkeleigenaar Apu inspreekt, zegt dat hij dat niet langer wil doen. Al jarenlang is er controverse over het personage door de stereotiepe manier waarop het wordt neergezet. "Dit voelt als het juiste om te doen", zegt Azaria.

Apu Nahasapeemapetilon verscheen voor het eerst in "The Simpsons" in 1990, als eigenaar van de plaatselijke supermarkt. Net als veel personages is hij een uitvergroot stereotype van een bepaalde bevolkingsgroep, in dit geval zijn dat Zuid-Aziatische winkeluitbaters. Hij is overdreven beleefd tegen klanten, zelfs tegen overvallers, en laat vernederingen over zich heen gaan. Hij spreekt ook met een overdreven Indiaas-Engels accent.

Doorheen de jaren kwam er kritiek op het personage van Apu. De manier waarop hij in de reeks verscheen, zou vooroordelen op basis van afkomst alleen maar in de hand werken. Vooral sinds 2017 nam de controverse toe, na de documentaire "The problem with Apu", van de Indiaas-Amerikaanse comedian Hari Kondabolu. Daarin klaagde hij aan dat Apu gedefinieerd wordt door stereotypes. Zijn werk bijvoorbeeld, en het grote aantal kinderen dat hij in zijn -gearrangeerde- huwelijk heeft.

"Apu was een van de enige voorstellingen van Zuid-Aziaten op de Amerikaanse televisie toen ik kind was. Andere kinderen imiteerden hem om mij belachelijk te maken", zei Kondabolu.

Een fragment uit de aflevering "Much Apu about nothing", waarin Apu worstelt met zijn afkomst en Amerikaans staatsburger wil worden:

"We hebben deze beslissing samen genomen"

Acteur Hank Azaria, die naast de stem van cafébaas Moe Szyslak en commissaris Chief Wiggum ook die van Apu inspreekt, verklaarde toendertijd dat hij het persoonlijk en professioneel heel erg vond dat iemand uitgelachen werd op basis van de manier waarop Apu in "The Simpsons" afgebeeld wordt. Hij verklaarde toen ook dat hij bereid zou zijn om het personage niet meer te spelen.

Tot nog toe was daar nog geen sprake van. Makers Al Jean en Matt Groening gingen zelf nooit verder op de kwestie in. Aan de website /Film geeft Azaria nu zelf te kennen dat hij niet langer de stem van Apu zal inspreken.

Wat ze met het personage van Apu gaan doen, is een beslissing van de makers. Ze zijn er nog niet uit.

Hank Azaria

"Ik zal het stemmetje niet meer doen, behalve als er een manier is om het te veranderen of zo", klinkt het. Volgens Azaria zouden de makers geen probleem hebben met zijn beslissing. "We hebben de beslissing samen genomen. We zijn het er allemaal over eens. We voelen dat het het juiste is om te doen."

De makers zelf hebben nog niet gereageerd op de uitspraken van Azaria. Het is ook niet duidelijk of Apu nog in de reeks te zien zal zijn, of dat er een andere oplossing gevonden wordt, bijvoorbeeld een andere stemacteur. "Wat ze met het personage gaan doen, is hun beslissing. Ze zijn er nog niet uit", zegt Azaria aan /Film.

Bekijk hier de trailer van de documentaire "The problem with Apu"

Meest gelezen