Videospeler inladen...

De Britse prins Harry en echtgenote Meghan Markle doen afstand van hun koninklijke titels en dotatie

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle zullen de Britse koningin Elizabeth niet langer meer vertegenwoordigen. Ze doen afstand van hun koninklijke titels en zullen geen gebruik meer maken van hun dotatie. Dat is de uitkomst na beraad binnen de Britse koninklijke familie. De nieuwe afspraken gaan vanaf de lente in.

“Na vele maanden van gesprekken en de meer recente discussies, ben ik blij om te kunnen zeggen dat we een ondersteunende en constructieve weg zijn ingeslagen, die goed is voor mijn kleinzoon en zijn familie,” laat de Queen weten in een verklaring. “Harry, Meghan en Archie zullen altijd geliefde familieleden blijven.”

Lees hier de volledige mededeling van de Queen, de grootmoeder van prins Harry:

De Queen bedankt voorts de hertog en hertogin van Sussex - Harry en Meghan dus - voor hun toewijding aan het land, en zegt verheugd te zijn dat Meghan zo snel deel is geworden van de familie.

De hertog en hertogin van Sussex zelf zeggen dankbaar te zijn voor de steun van de koningin en de rest van de koninklijke familie. Ze moeten volgens het nieuwe model een stap terugnemen van hun koninklijke afspraken, waaronder militaire gelegenheden.

Harry en Meghan blijven wel nog het gezicht van de goede doelen waar ze achter staan én van de organisaties waarvan ze beschermheer of beschermvrouwe zijn. 

Meghan Markle, prins Harry en de Queen.

Geen "Royal Highness" meer

De nieuwe afspraken maken dat Harry en Meghan hun titel van HRH (His/Her Royal Highness), of Zijn/Haar Koninklijke Hoogheid, niet meer zullen gebruiken. Voor alle duidelijkheid: Harry blijft prins, de titel van bij zijn geboorte.

Ook leveren ze de dotatie in van 5 procent die het koppel als fulltime lid van het koningshuis krijgt. Dat geld wordt gebruikt voor hun kantoorkosten en komt uit de zogenoemde Sovereign Grant, een fonds dat onder andere gefinancierd wordt door de Britse belastingbetaler. 

Ook opvallend: Harry en Meghan zullen hun tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Canada. Als ze in Londen verblijven, zullen ze dat blijven doen in de onlangs gerenoveerde Frogmore Cottage op het Windsor-domein.

Vorig jaar lekte uit dat de opknapbeurt deels uit eigen zak werd betaald, maar ook voor een deel via de Sovereign Grant. Meer bepaald voor 2, 8 miljoen euro door de Britse belastingbetaler. Daar kwam toen al stevige kritiek op. Harry en Meghan zullen nu de kosten terugbetalen.

Anderhalve week van intensief overleg

De Queen kwam maandag nog samen met kroonprins Charles, prins William en Harry op haar buiten- en vakantieverblijf Sandringham voor overleg. Harry en Meghan hadden de week voordien aangekondigd niet langer meer "senior royals" te willen zijn en wensten financieel onafhankelijk te worden.

Die aankondiging kwam er nogal plots volgens de Britse media en pakte de Queen en haar opvolger prins Charles (de vader van Harry) in snelheid. Zij hadden liever eerst alles tot in het detail uitgewerkt gezien. Dat is nu gebeurd na anderhalve week van intensief overleg waarbij de Queen aanmaande tot haast.

Van links naar rechts: prins Charles, prins William, Kate Middleton, Meghan Markle en prins Harry.
2018 Samir Hussein

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen