Represented by ZUMA Press, Inc.

Iran ontkent dat het zwarte dozen van neergeschoten Boeing naar Oekraïne stuurt

Iran zal de zwarte dozen met vluchtgegevens van de Oekraïense Boeing 737 die door de Iraanse Revolutionaire Garde is neergehaald toch niet naar Oekraïne sturen. Dat zegt het Iraanse persagentschap Irna. Gisteren was nochtans gezegd dat dat wel zou gebeuren. Iran onderzoekt de zwarte dozen van het vliegtuig voorlopig zelf, klinkt het nu. 

"We proberen om de zwarte dozen hier in Iran te onderzoeken", zegt een directeur van de luchtvaartorganisatie aan het persagentschap Irna. "Anders zijn onze opties Oekraïne en Frankrijk, maar er is voorlopig geen beslissing genomen om de zwarte dozen naar een ander land te sturen."

Op 8 januari stortte De Boeing 737 van Ukraine International Airlines neer kort na het opstijgen vanop de luchthaven van Teheran. Daarbij kwamen alle 176 inzittenden om het leven.

Na enkele dagen moest Iran toegeven dat de Revolutionaire Garde het toestel per vergissing met raketten had bestookt en neergehaald, een onrechtstreeks gevolg van de opgelopen spanningen met de VS na de aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Bij de slachtoffers van de ramp waren vooral Iraniërs, maar onder meer ook 57 Canadezen, 11 Oekraïners en 17 Zweden. De Canadese premier Justin Trudeau had Iran al opgeroepen de zwaar beschadigde zwarte dozen naar Frankrijk te sturen. Volgens hem heeft dat land de expertise die nodig is voor het onderzoek.

Meest gelezen