AFP or licensors

De kleinste man ter wereld die kan stappen, is overleden op 27-jarige leeftijd

De Nepalees Khagendra Thapa Magar is overleden. Hij werd 27 jaar oud. Magar was volgens Guinness World Records de kleinste man ter wereld die zelfstandig kon stappen. Op zijn achttiende verjaardag mat hij 67,08 centimeter. Magar stierf in een ziekenhuis in Nepal aan de gevolgen van een longontsteking. 

Guinness World Records erkent twee soorten kleinste mensen, mobiele en niet-mobiele. De Filipijn Junrey Balawing, die niet zelfstandig kan staan of stappen, is de kleinste niet-mobiele man ter wereld. Hij meet 59,93 centimeter. 

In 2010 werd Magar erkend als kleinste mobiele man ter wereld. Hij was toen 18 jaar. "Ik zie mezelf niet als een kleine man", zei hij toen. "Ik ben een groot man. Ik hoop dat deze titel mij de kans geeft om dat te bewijzen en dat ik een gepast huis kan krijgen voor mij en mijn familie."

Hij verloor zijn titel even aan een andere Nepalese man, Chandra Bahadur Dangi, die 54,6 centimeter groot was. Toen Dangi stierf in 2015 nam Magar de titel weer over. Nu is de Colombiaan Edward Hernadez de kleinste mobiele man ter wereld. Hij meet 70,21 centimeter.  

Khagendra Thapa Magar
AFP or licensors

Guinness World Records reageert aangeslagen op het overlijden van Magar. "Zijn glimlach was zo besmettelijk. Hij deed het hart smelten van iedereen die hem ontmoette."

Magar werd op 14-jarige leeftijd ontdekt door een reizende vertegenwoordiger. Die nam hem mee naar lokale kermissen waar kinderen betaalden om met hem op de foto te mogen. Nadat hij erkenning kreeg door Guinness World Records reisde hij de wereld rond en kwam hij op tv in Europa en de Verenigde Staten. Nepal schakelde hem ook in voor toeristische campagnes. 

Volgens Guinness World Records hield zijn kleine gestalte hem niet tegen om het meeste uit het leven te halen. 

Khagendra Thapa Magar
FRANCOIS GUILLOT

Meest gelezen