AFP or licensors

Nieuwe migrantenkaravaan is vanuit Honduras op weg naar VS, maar kans dat hij daar aankomt, is klein

Meer dan 3.000 migranten zijn vanuit het Midden-Amerikaanse land Honduras op weg naar de Verenigde Staten. De tocht roept herinneringen op aan de migrantenkaravanen die eind 2018 en begin 2019 onderweg waren. Maar het is voor de migranten intussen nog een stuk moeilijker geworden om de grenzen over te steken. Aan de grens tussen Guatemala en Mexico zijn intussen extra agenten ingezet om illegale migranten tegen te houden.

Honderden migranten zijn de voorbije week vertrokken uit San Pedro Sula, een stad in Honduras die wordt geteisterd door bendegeweld en bij de meest gevaarlijke steden wordt gerekend. Uit dezelfde stad vertrok in het najaar van 2018 ook al de eerste migrantenkaravaan die de Verenigde Staten hoopte te bereiken.

Onderweg door Honduras (en buurland El Salvador) hebben zich nog vele honderden migranten aangesloten, onder wie veel vrouwen en kinderen. Met meer dan 3.500 zijn ze intussen de grensposten overgestoken met Guatemala. 

In Ciudad Tecún Umán in Guatemala hopen de meesten van hen de rivier Suchiarte over te steken naar Ciudad Hidalgo in Mexico. Mexico heeft 200 extra agenten naar de grenspost gestuurd om de migranten die illegaal proberen binnen te komen, tegen te houden.

(lees door onder de kaart)

"Wie legaal oversteekt, via de brug over de Suchiarte, is wel welkom om asiel aan te vragen in Mexico", zegt de burgemeester van Ciudad Hidalgo. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft de migranten in totaal 4.000 jobs in het vooruitzicht gesteld. Maar velen vrezen dat ze gedwongen zullen worden om in het zuiden van het land te blijven, waar de werkloosheid groter is en de lonen lager liggen.

Bovendien zijn de meesten niet van plan om in Mexico te blijven. Ze hopen om verder noordwaarts te trekken, naar de Verenigde Staten. 

(lees door onder de foto)   

AFP or licensors

De kans dat ze daar ooit zullen aankomen, laat staan blijven, is klein. Want na de vorige migratiekaravanen zijn de regels in Mexico alleen maar aangescherpt en sloten de Midden-Amerikaanse landen op de route een omstreden migratiedeal met de Amerikaanse president Donald Trump.

Onder druk van de Verenigde Staten sloten Honduras, El Salvador en Guatemala akkoorden waarin wordt bepaald dat migranten die in een van de drie landen binnenkomen eerst dáár asiel moeten aanvragen. Alleen in Guatemala is de wetgeving intussen al in voege getreden, waardoor de migranten dus eerst asiel zouden moeten aanvragen in Guatemala.

Maar de pas aangetreden nieuwe president Alejandro Giammattei, zelf geen voorstander van de deal, heeft gezegd dat migranten uit Honduras met geldige papieren, het land in mochten.  

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De kans is groot dat ze daarna in Mexico stranden. Onder druk van de VS, die er onder meer mee dreigt zijn douanetarieven te verhogen, heeft Mexico zijn migratiebeleid aangescherpt. De Mexicaanse zuidgrens wordt strenger bewaakt dan voordien: de voorbije zomer werden er 6.000 agenten heen gestuurd om illegale migranten tegen te houden. Veel migranten die in de VS asiel hebben aangevraagd, moeten de behandeling van hun dossier afwachten in Mexico. 

Afwachten in Mexico is trouwens ook het lot van veel mensen die met de vorige grote migrantenkaravanen op weg waren gegaan. Zo'n 2.500 migranten zouden vastzitten in de Mexicaanse grensstad Tijuana (foto onder), terwijl volgens de autoriteiten 7.000 mensen zouden zijn teruggekeerd naar Honduras. 

AFP or licensors

Meest gelezen