AFP or licensors

Staking bij de metro in Parijs opgeschort: metroverkeer zou maandag normaliseren

In de Franse hoofdstad Parijs schort de belangrijkste vakbond bij het openbaar vervoer haar stakingsactie op. Sinds begin december al wordt er gestaakt bij metro, trams en bussen van de RATP en de RER-voorstadstreinen. Daardoor was het openbaar vervoer zwaar verstoord. Verwacht wordt dat de meeste metrotreinen en voorstadstreinen vanaf maandag weer zullen rijden. 

De staking tegen de pensioenhervorming van de Franse regering duurt al 45 dagen. Een meerderheid van het personeel van het openbaar vervoer heeft gestemd voor een opschorting van  de staking vanaf maandag, "om de batterijen weer op te laden". De vakbond UNSA kondigt wel andere manieren van actie aan, maar het is nog onduidelijk over welk soort acties het dan gaat.

Verwacht wordt dat het openbaar vervoer vanaf maandag min of meer zal normaliseren. Op 12 metrolijnen zou het verkeer normaal zijn, maar op de lijnen 5 en 13 zou het verkeer nog verstoord blijven. Ook op 1 RER-lijn zou het treinverkeer nog verstoord blijven. 

De vakbond laat weten dat dit niet betekent dat de acties tegen de pensioenplannen van de regering nu van de baan zijn. "Vanaf dat onze collega's er weer klaar voor zijn, hernemen we onze staking van onbepaalde duur", klinkt het strijdvaardig.

Intussen blijft ook de protestbeweging van de gele hesjes voortduren. Voor het 62e weekend op rij was er vandaag een betoging in Parijs. De gelehesjesbeweging begon in november 2018 uit protest tegen de dure brandstof en de stijgende kosten voor levensonderhoud, maar is gaandeweg uitgegroeid door een brede sociale protestbeweging.

Meest gelezen