AFP or licensors

Drie Amerikaanse luchthavens screenen passagiers uit China op longvirus

Luchthavens in New York, San Francisco en Los Angeles gaan mensen controleren die uit de Chinese stad Wuhan komen. Daar heeft een nieuw longvirus zowat 50 mensen besmet, maar wetenschappers vrezen dat dat aantal wordt onderschat. Eerder hadden ook verschillende Aziatische luchthavens voorzorgsmaatregelen genomen. 

Het mysterieuze virus van de familie van de coronavirussen dook eind vorige maand op in de Chinese miljoenenstad Wuhan, zo'n 800 kilometer ten westen van Shanghai. Het virus veroorzaakt ademhalingsproblemen, of ergere aandoeningen. Officieel zijn er 45 mensen besmet. 15 van hen hebben het ziekenhuis verlaten, maar vijf patiënten zijn er erg aan toe en twee zijn bezweken door ademhalingsproblemen. 763 mensen zijn door de gezondheidsdiensten geïdentificeerd en 98 van hen blijven in observatie.

In Thailand zijn twee besmettingen vastgesteld en in Japan één. Het gaat om mensen die in Wuhan op bezoek waren geweest. 

Britse wetenschappers vermoeden dat dat cijfer van enkele tientallen besmettingen zwaar is onderschat. Professor Neil Ferguson van het Imperial College in Londen baseert zich op de gevallen die zijn vastgesteld in het buitenland en denkt dat er al zeker 1700 mensen zijn besmet. 

Extra controles

Intussen nemen enkele luchthavens maatregelen om te voorkomen dat het virus met reizigers mee binnensijpelt. Verschillende Aziatische luchthavens screenen passagiers die uit Centraal-China aankomen. Nu gaan ook drie Amerikaanse luchthavens een extra controle uitvoeren: de luchthaven JFK in New York en die in Los Angeles en in San Franscisco. Daar komen de volgende weken naar schatting 5.000 mensen aan in de loop van de volgende weken.  

Naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar zullen miljoenen Chinezen volgende week gaan reizen naar familie overal ter wereld.  Ook de Wereldgezondheidsorganisatie is daarom op haar hoede. 

Sars

Gezondheidswerkers en de Wereldgezondheidsorganisatie zoeken naar meer informatie over het virus. Ze hebben nog niet geconcludeerd dat het virus van mens op mens wordt doorgegeven. Toch bestaat de vrees voor een grotere uitbraak. In 2002 en 2003 overleden er wereldwijd meer dan 800 mensen aan het sarsvirus, dat ook uit China kwam. 

Video player inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen