Videospeler inladen...

17 nieuwe infecties nieuwe longziekte in China, screenings worden opgevoerd

In China zijn opnieuw 17 mensen aangetroffen die besmet zijn met de nog onbekende variant van het coronavirus, dat een longziekte veroorzaakt. Het totaal aantal besmettingen ligt daarmee op 62. De Chinese overheid is voor het eerst met een mededeling naar buiten gekomen over het virus. Ze zegt dat het nog voorkoombaar en controleerbaar is, maar dat de screenings zullen worden opgevoerd met het oog op de vieringen van het Chinese Nieuwjaar, die volgende week beginnen. 

De 17 nieuwe besmettingen zijn allemaal vastgesteld in de stad Wuhan, in het midden van China. Twee mensen zijn intussen overleden aan de longziekte. 

De oorzaak van de ziekte is een nieuw type coronavirus dat voor het eerst zou zijn opgedoken op een inmiddels gesloten vismarkt in Wuhan. In de stad zijn de screeningen opgevoerd en wordt strenger toegezien op bijeenkomsten met veel mensen. 

Buiten China zijn er ook al gevallen gemeld in Japan en Thailand. Het ging toen telkens om mensen die uit Wuhan kwamen. Op verschillende luchthavens, onder meer in de VS en de buurlanden van China, worden reizigers uit Wuhan extra gecontroleerd.

"Virus is voorkoombaar en controleerbaar"

De Chinese overheid is voor het eerst met een mededeling naar buiten gekomen over het virus. Het virus is "nog voorkoombaar en controleerbaar", maar de nationale gezondheidscommissie zegt wel dat de situatie scherp moet worden opgevolgd, omdat de bron van de ziekte en de manier waarop ze wordt overgedragen nog onbekend zijn. 

China zal de screeningen opvoeren met het oog op de vieringen voor het Chinese Nieuwjaar, die volgende week beginnen. Veel Chinezen gaan dan op familiebezoek elders in het land of gaan met vakantie, waardoor wordt gevreesd voor een mogelijk snellere verspreiding van het virus. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen