Canada zet leger in om sneeuw te ruimen na hevige sneeuwstorm

De Canadese overheid stuurt het leger naar de provincie Newfoundland na een grote sneeuwstorm. De militairen moeten helpen met sneeuwruimen want aan de oostkust van Canada is de voorbije dagen een recordhoeveelheid sneeuw gevallen. In Saint John's, de hoofdstad van Newfoundland, viel er op een nacht tijd maar liefst 76 centimeter sneeuw. De stad slaagt er niet in om zelf de sneeuw te ruimen en de straten vrij te maken.

De sneeuwstorm die vrijdag over de oostkust van Canada raasde lijkt intussen voorlopig voorbij maar wat er is achtergebleven is best wel indrukwekkend. 

In Saint John's bijvoorbeeld, de hoofdstad van de provincie Newfoundland, viel er op een nacht tijd maar liefst 76 centimeter sneeuw. Geparkeerde auto's verdwenen onder een dik pak sneeuw en veel huizen kon je enkel nog kruipend verlaten.

De minister-president van de Newfoundland, Dwight Ball, riep de noodtoestand uit en verklaarde dat hij ook de hulp van de federale overheid en het leger had gevraagd. De stad zou er namelijk niet in slagen om op eigen kracht de sneeuw te ruimen en de straten vrij te maken.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De Canadese regering ging meteen in op de vraag. Prioriteit is om de wegen naar de ziekenhuizen vrij te maken. "Hulp is onderweg. We zullen hier samen uitkomen", tweette de Canadese premier Justin Trudeau.

De Canadese meteorologische diensten trokken de waarschuwing voor sneeuwstormen gisteren in, maar de burgemeester van Saint John's, Danny Breen, laat weten dat de noodtoestand in de stad nog steeds van kracht is. 

"Alle winkels moeten gesloten blijven en alle voertuigen zijn verboden in de straten van de stad, behalve noodvoertuigen, politie, brandweer en ambulances", liet de burgemeester weten.

Er wordt bovendien nog meer sneeuw verwacht. Zondagavond zou er in de regio ook nog nog eens 10 tot 15 centimeter sneeuw bij vallen. 

Onderstaande timelapsevideo maakt de impact van de hevige sneeuwval in enkele seconden duidelijk:

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen