Selattin Defevere kroonde zich vorig jaar tot Homo Universalis

Faillissement van Thomas Cook heeft ook gevolgen voor prijswinnaars VRT-programma's: "Oplossing bleek onhaalbaar"

Het faillissement van Thomas Cook heeft ook gevolgen voor prijswinnaars van VRT-programma's. “We hebben lang naar een oplossing gezocht, maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "We snappen dat zoiets heel teleurstellend is."

Selattin Defevere won een jaar gratis reizen toen hij zich vorig jaar kroonde tot Homo Universalis van het Eén-programma "Iedereen beroemd". Thomas Cook bood hem een reisbudget aan van 18.000 euro.

Defevere gaf een deel van zijn prijzengeld weg aan de tweede en de derde in het klassement. "Voor mezelf bleef er dan twaalfduizend euro aan reischeques over", zegt hij in Het Laatste Nieuws. "Maar uiteindelijk bleek dat dus slechts zesduizend euro te zijn. En ook de persoon die derde is geworden, heeft niet kunnen genieten van het bedrag dat ik geschonken had. Dat brengt het totaalbedrag dat we niet kregen op achtduizend euro. De tweede kandidaat kon, omdat hij al een vakantie had geboekt, een beroep doen op het Garantiefonds Reizen. Die persoon heeft wel geld teruggekregen, maar voor ons was dat geen optie.”

80-tal prijswinnaars gedupeerd

De VRT zegt dat er in totaal een 80-tal mensen gedupeerd zijn. "We kunnen goed begrijpen dat de prijswinnaars erg teleurgesteld zijn. We hebben lang naar een oplossing gezocht, maar dat bleek uiteindelijk niet haalbaar. Wij kunnen zelf geen reizen organiseren als alternatief. Daarvoor moet je erkend zijn als reisonderneming. Het was ook niet haalbaar om iedereen een andere reis aan te bieden. De ene gedupeerde compenseren en de andere niet, dat hebben we om evidente redenen ook niet gedaan."

Als blijk van begrip wilde de VRT toch een geste doen. Ze nodigde de gedupeerden uit voor een VRT-event, zoals de Mia's of de nieuwste Kampioenenfilm. "We hebben alternatieven aangeboden die binnen onze middelen liggen", zegt Van Goethem. "Natuurlijk begrijpen we dat dat niet hetzelfde is."

Garantiefonds Reizen komt niet tussen

Het Garantiefonds Reizen, dat gedupeerde reizigers vergoedt bij het faillissement van een touroperator, zegt dat waardebonnen en reischeques die nog niet verzilverd zijn niet onder de wettelijke dekking vallen. Het Garantiefonds betaalt die dus niet terug. 

Meest gelezen