Folkgroep Urban Trad, bekend van Songfestivallied "Sanomi" uit 2003, stopt (opnieuw)

Urban Trad heeft een afscheidsconcert gegeven in Leopoldsburg. Zangeres Soetkin Collier kondigde op het podium aan dat de groep er na 20 jaar definitief een punt achter zet. De folkgroep is vooral bekend van het nummer "Sanomi", goed voor een 2e plek voor België op het Songfestival van 2003. De groepsleden zetten hun muzikale carrière verder in andere projecten.

Het afscheidsconcert vond gisteravond plaats in het cultureel centrum van Leopoldsburg. Zowat 300 mensen woonden het bij.

Urban Trad werd in 2000 opgericht en beleefde een hoogtepunt in 2003 toen de groep tijdens het Eurovisiesongfestival tweede eindigde met "Sanomi", een folksong in een fantasietaal. De groep heeft met "One a Four", "Kerua", "Elem" en "Erbalunga" enkele goedverkopende albums op haar naam.

Bekijk hieronder het optreden van Urban Trad op het Songfestival van 2003:

Videospeler inladen...

Al in 2012 werd een eerste keer een afscheid aangekondigd, maar vanaf 2015 werden de optredens hervat in een gewijzigde bezetting. Doedelzak, fluit en accordeon werden geschrapt en de elektrische gitaar werd geïntroduceerd. Van de oorspronkelijke bezetting bleven de zangeressen Soetkin Collier en Veronica Codesal en gitarist Philip Masure over.

Gisteren werden slechts enkele oude Urban Tradnummers gespeeld zoals "Sanomi" en "Vodka Time", maar telkens in andere arrangementen die uitgewerkt werden door de nieuwe gitarist Bert Verschueren. Het dankbare publiek wuifde de groep met een staande ovatie minutenlang uit.

De groepsleden zijn wel nog actief in andere muzikale projecten. Soetkin Collier bijvoorbeeld werkt met een eigen groep onder meer aan een soloproject waarmee ze nog dit jaar een cd zal uitbrengen met Nederlandstalige muziek uit de Westhoek.

Meest gelezen