Videospeler inladen...

Grote betoging in Libanese hoofdstad Beiroet ontaardt in zware rellen: honderden gewonden

In de Libanese hoofdstad Beiroet is een grote betoging uitgelopen in zware rellen. Honderden mensen raakten gewond. Het was een van de gewelddadigste avonden sinds het protest tegen de heersende politieke elite drie maanden geleden begon. De confrontatie tussen de betogers en de politie hield niet minder dan negen uur aan. Vandaag is opgeroepen tot nieuwe betogingen.

In Beiroet gingen duizenden betogers gisteravond opnieuw de straat op. Ze stapten op naar het parlementsgebouw in het hart van de stad. Daar ontaardde de demonstratie snel in zware rellen.

Betogers gooiden met stenen en vuurwerk naar de oproerpolitie die zich had verschanst achter barricades. De politie zette traangas in en vuurde met rubberen kogels op de betogers. Bijna 400 mensen raakten bij de onlusten gewond. Zeker 80 gewonden moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. 

Straatwaarde van Libanese pond gekelderd

Het protest in Libanon is al drie maanden aan de gang. De betogers richten zich tegen de politieke elite die aan de macht is sinds het einde van de burgeroorlog (1975-1990). Ze wrijven haar verregaande corruptie en wanbeheer aan.

Premier Saad Hariri werd drie maanden geleden tot ontslag gedwongen, maar het protest is opnieuw opgelaaid omdat er nog altijd geen nieuwe regering is. Bovendien beleeft Libanon niet alleen een politieke, maar ook een economische crisis. De voorbije weken is de straatwaarde van de Libanese pond gekelderd, wat de onrust en de woede bij de Libanezen nog doet toenemen.  

"Het is al 100 dagen geleden dat het protest begon, maar nog altijd kunnen we ons geld niet afhalen bij de bank, en nog altijd valt de elektriciteit thuis uit", zegt een betoger aan de nieuwssite Al Jazeera.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen