BELGA

Informateurs Bouchez (MR) en Coens (CD&V) brengen straks verslag uit bij koning, na overleg PS-N-VA gisteren

Vanmiddag brengen de informateurs Joachim Coens van CD&V en Georges-Louis Bouchez van de MR een tussentijds verslag uit bij de koning. Ze moeten daar vertellen hoe de gesprekken tussen de PS en de N-VA vorderen. Gisteren hadden de twee partijen nog discreet overleg, samen met de informateurs.

Met de ontmoeting deden de informateurs een ultieme poging om uit te zoeken of er genoeg overeenkomsten zijn tussen de PS en de  N-VA, voor ze tussentijds verslag gaan uitbrengen bij koning Filip.

De opdracht van de informateurs loopt nog tot 28 januari. De vraag blijft nog steeds of er een toenadering mogelijk is tussen de twee grootste partijen van Vlaanderen en Wallonië, de PS en de N-VA. 

Handen en symbolen

Vorige week zondag leek N-VA-voorzitter Bart De Wever een opening te maken. Hij zei dat ook de N-VA gewonnen is voor een verhoging van de laagste pensioenen. Dat is een basiseis van de Franstalige socialisten, al pleiten zij wel voor een minimumpensioen van 1.500 euro én een nieuwe "pensioenbonus".  

PS-voorzitter Paul Magnette wees de "uitgestoken hand" van De Wever dan ook niet af, maar toonde zich toch sceptisch. Tijdens een interview met RTL noemde hij het voorstel een "symbolisch signaal". Hij stelde ook opnieuw voor om desnoods een tijdelijke regering te maken, zonder de N-VA. 

Paul Magnette, afgelopen zondag op de nieuwjaarsreceptie van SP.A

De afgelopen week kregen de informateurs ook kritiek op hun manier van werken. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet zich ontvallen dat het allemaal wel erg traag ging, terwijl SP.A-voorzitter Conner Rousseau het had over een oefening die "niet fatsoenlijk genoeg" was en geen richting aangaf. 

Meest gelezen