Videospeler inladen...

Wereldleiders houden internationale vredesconferentie over Libië, maar de berg heeft een muis gebaard

Op een internationale vredesconferentie over Libië in de Duitse hoofdstad Berlijn hebben de aanwezige landen afgesproken afstand te doen van elke inmenging in het conflict en het wapenembargo tegen het land beter te gaan controleren. De strijdende parten worden opgeroepen om meer te doen om een staakt-het-vuren te bereiken en te streven naar verzoening. Echte concrete resultaten heeft de conferentie niet opgeleverd, ook al omdat de strijdende partijen niet rechtstreeks met elkaar hebben gepraat.

"We roepen alle betrokken partijen op om zich in te spannen voor een duurzaam staakt-het-vuren en voor een definitieve wapenstilstand", luidt een officiële persmededeling. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat er overeenstemming is dat er geen militaire oplossing is voor het conflict. Nog volgens Merkel moet het door de Verenigde Naties geleide vredesproces nu een nieuwe impuls krijgen. 

We zijn overeengekomen dat we het wapenembargo willen respecteren en om dat embargo strikter te controleren

Duitse bondskanselier Angela Merkel

"We zijn overeengekomen dat we het wapenembargo willen respecteren en om dat embargo strikter te controleren", aldus Merkel. Toch rijst de vraag in hoeverre dat zal lukken, want in Berlijn was er geen ontmoeting tussen de leiders van de twee strijdende partijen. De Libische premier Fayez al-Sarraj en generaal Khalifa Haftar namen ook niet deel aan de conferentie, hoewel ze wel aanwezig waren in de Duitse hoofdstad.

Bovendien heeft Turkije troepen gestuurd naar Tripoli om de internationaal erkende regering van premier Fayez al-Sarraj te steunen. Generaal Haftar kan dan weer rekenen op steun van onder meer Egypte en Rusland. Moskou ontkent echter dat het Haftar steunt met troepen.

De conferentie is zeer nuttig geweest, maar voorlopig zijn we er niet in geslaagd een ernstige en stabiele dialoog op te starten 

Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov

Moskou blijft trouwens vrij pessimistisch na de conferentie in Berlijn. "De conferentie is zeer nuttig geweest, maar het is duidelijk dat we er voorlopig niet in geslaagd zijn een ernstige en stabiele dialoog op te starten tussen de leider van de regering van nationale eenheid (GNA) Fayez al-Sarraj, gesteund door de VN, en de sterke man van het oosten, Khalifa Haftar", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Diens Amerikaanse collega Mike Pompeo ziet wel enige vooruitgang richting staakt-het-vuren. Hij zegt ook te hopen dat de olie-installaties die nog door de troepen van generaal Haftar worden geblokkeerd binnenkort weer zullen openen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen