Videospeler inladen...

"Lancering van SpaceX die moest mislukken" is gelukt

Vanop het Kennedy Space Center, in de Amerikaanse staat Florida, heeft het ruimtevaartbedrijf SpaceX een ruimtecapsule gelanceerd met als doel de lancering te laten mislukken. Op die manier wil SpaceX de systemen testen die in de toekomst bemanningen in veiligheid moeten brengen als het misgaat. De test met de onbemande capsule Crew Dragon is gelukt: de capsule is in de Atlantische Oceaan neergekomen. 

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf van Elon Musk wil dit jaar astronauten naar het ruimtestation ISS brengen, nu de ruimteveren van ruimtevaartorganisatie NASA al sinds 2011 uit de vaart zijn genomen. Een test zoals vandaag, is een voorwaarde om dit te mogen doen. 

Na de lancering vanaf Cape Canaveral maakte de capsule zich los van de draagraket Falcon 9. Daarop is de Crew Dragon met de hulp van vier parachutes in de Atlantische Oceaan neergekomen, zo'n 30 kilometer voor de kust van Florida. De draagraket viel vanuit de hogere atmosfeer terug en brak in stukken boven de oceaan. 

Bij een normale lancering is het de bedoeling dat de Falcon 9 in één stuk op een platform landt.

Bekijk hier beelden van de vlucht, van de lancering tot de splashdown:

Videospeler inladen...

Elon Musk reageert: "Dit was een perfecte missie"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een animatie van de testvlucht:

Meest gelezen