Marie Yovanovich getuigde eerder in het Huis van Afgevaardigden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Is Nederlander spil in Oekraïne-affaire rond VS-president Donald Trump?

Een Nederlander wordt in de Amerikaanse media genoemd in de Oekraïne-affaire rond de Amerikaanse president Donald Trump. De man zou een aanhanger zijn van Trump en zou Marie Yovanovitch hebben bespioneerd toen ze nog ambassadeur van de Verenigde Staten was in Oekraïne. De Nederlander ontkent dat.

Volgens de Amerikaanse media stuurde de Nederlander, ene Anthony De Caluwe, vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt hij op de hoogte te zijn van Yovanovitch' doen en laten.

Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De berichten zijn voor Oekraïne aanleiding om de mogelijke bedreiging of het bespioneren van Yovanovitch te onderzoeken. Zij werd in mei teruggeroepen naar Washington, na wat zij zelf omschreef als een lastercampagne van Trumps advocaat Rudy Giuliani. Die probeerde in Oekraïne een onderzoek af te dwingen naar Trumps rivaal Joe Biden.

De berichten van de Nederlander werden door Hyde doorgestuurd naar de Oekraïense zakenman Lev Parnas, die samenwerkte met Giuliani om schadelijke informatie over Biden boven water te halen. Parnas heeft de afgelopen tijd informatie overhandigd aan de Democraten die vanwege de Oekraïne-affaire Trump willen afzetten.

Via zijn woordvoerster laat de Nederlander aan de krant The Washington Post weten "dat hij op geen enkel moment betrokken was bij het bespioneren van Amerikanen". Ook zegt hij geen contacten in Oekraïne te hebben en Parnas niet te kennen. Zijn berichten met Hyde waren "een ludieke uitwisseling". Ook Parnas zegt dat hij de berichten tussen de Nederlander en Hyde nooit serieus heeft genomen.

Wie de Nederlander Anthony De Caluwé precies is, is niet duidelijk. Volgens zijn woordvoerster zou hij een financieel adviseur zijn. Zijn berichten verstuurde hij met een Belgisch telefoonnummer. 

Advocaten Trump maken duidelijk hoe ze hem zullen verdedigen

De Oekraïne-affaire leidde tot afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die dinsdag van start gaat in de Amerikaanse Senaat. In december besliste het Huis van Afgevaardigden, gecontroleerd door de Democraten, dat de afzettingsprocedure tegen  de president in gang kon worden gezet. Nu moet de Senaat in een proces beslissen of Trump effectief afgezet kan worden. 

De Democraten willen Trump afgezet zien wegens machtsmisbruik en tegenwerking van de rechtsgang. Volgens de Democraten heeft Trump zijn functie misbruikt om een ander staatshoofd (de president van Oekraïne) onder druk te zetten om een onderzoek in te stellen naar een electorale tegenstrever, de Democraat Joe Biden.

De advocaten van de Amerikaanse president Trump hebben voor het eerst duidelijk gemaakt hoe ze hem gaan verdedigen tijdens het afzettingsproces. Volgens de advocaten schendt de afzettingsprocedure de grondwet en zal ze de verkiezingen later dit jaar verstoren.

De advocaten hebben een document ingediend waarin ze stellen dat de artikels op basis waarvan de afzettingsprocedure in gang is gezet, geen criminele feiten aanwijzen. De hele procedure is volgens de advocaten niets minder dan een overmoedige poging van de Democraten om de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar te verstoren.

"President Trump heeft altijd gehandeld binnen zijn hoedanigheid als president. De conclusie is dat de artikels van de afzettingsprocedure de grondwet schenden. Het hele proces is niet minder dan een gevaarlijke aanval op het Amerikaanse volk zelf en hun fundamentele stemrecht", luidt het.

Meest gelezen