AFP or licensors

Opnieuw duizenden betogers in Hongkong, politie zet traangas in

In Hongkong zijn opnieuw duizenden betogers op straat gekomen om te protesteren. Ze riepen op tot democratische hervormingen en tot een boycot van de Chinese Communistische Partij. Het protest tegen de toenemende inmenging van Peking is nu al meer dan een half jaar aan de gang. De demonstratie van vandaag begon rustig, maar mondde uit in zware schermutselingen, waarbij de politie traangas inzette.

De betogers verzamelden in Chater Garden, een park in de buurt van het regeringsgebouw. Ze waren zoals gewoonlijk in het zwart gekleed en hadden hun gezicht bedekt. Velen hadden bordjes bij met het opschrift "Bevrijd Hongkong", of zwaaiden met Amerikaanse of Britse vlaggen. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

De politie had toestemming gegeven voor een meeting, maar niet voor een optocht. Toen de demonstranten aanstalten maakten om toch op te stappen, werden ze tegengehouden. Betogers gooiden met stenen en versperden kruispunten. De politie zette traangas en het waterkanon in. 

Het protest in Hongkong is al meer dan een half jaar lang aan de gang. Het begon op 9 juni met een eerste massabetoging tegen een omstreden uitleveringswet, die het mogelijk zou maken verdachten uit Hongkong uit te leveren aan China. De wet werd ingetrokken, maar de demonstranten bleven op straat komen om minder inmenging van China te eisen. Ze vragen democratische verkiezingen en een onderzoek naar het politiegeweld van de voorbije maanden. 

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen