Kenny redde wellicht een leven dankzij Twitter: "Zorg dragen voor elkaar, dat is menselijk"

Wat doe jij als je een verontrustend berichtje ziet passeren in je nieuwsstroom op sociale media? Noortje en Kenny zagen vorig weekend een alarmerend bericht op Twitter van iemand die ze niet kenden. Net als vele andere Twitteraars, stuurden ze hem steunberichten. Zo redden ze wellicht zijn leven. In "De zevende dag" vertelt Kenny het verhaal en waarom hij heel bewust de "social" weer in "social media" wil brengen. "We kunnen echt iets doen. Zorgen voor elkaar, vragen hoe het met elkaar gaat, dat is menselijk."

Sociale media kunnen je soms een slecht gevoel bezorgen, maar geven soms ook kracht. En ze kunnen een mensenleven redden. Noortje en Kenny zien vorig weekend enkele verontrustende berichten op Twitter van iemand die ze niet kenden. Daarin schrijft hij dat hij het niet meer ziet zitten. Noortje en Kenny sturen die persoon berichten, net als heel wat andere Twitteraars die vragen of ze iets kunnen doen.

Noortje belt naar de Zelfmoordlijn (1813) om raad te vragen en neemt dan contact op met de politie. Agenten zoeken de persoon in kwestie op, die daarna op Twitter laat weten dat het weer oké gaat. Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel maakte de voorbije week een vlog waarin ze Noortje en Kenny hun verhaal liet doen.

Bekijk hieronder de vlog van Linde Merckpoel:

"Mensen willen hun verhaal kwijt, hun hart luchten"

In "De zevende dag" op Eén deed Kenny nog eens het verhaal. "Ik wist meteen dat er iets niet klopte toen ik het las, net als veel andere mensen op Twitter", vertelt hij. "Het was een onsamenhangende tekst waar duidelijk niet hard over nagedacht was, wat je meestal wel doet voor je iets op Twitter post. Veel mensen hebben dat op het juiste moment gemerkt, en niet alleen dat, ze hebben ook actie ondernomen."

Dikwijls zoeken mensen gewoon iemand om mee te praten, iemand die ze niet kennen.

Kenny

Voor Kenny is het een bewuste keuze om iets positiefs te doen op sociale media. Iets meer dan een jaar geleden verloor hij een vriend door zelfdoding. Sindsdien staat op zijn sociale media-accounts een vastgezet bericht. Daarin staat zijn telefoonnummer en de boodschap "Voor wie het minder gaat. Sms gerust. Bel. Ik luister. Of 1813. Of iemand die je kent." Mensen kunnen hem dus gewoon bellen of sms'en.

"In een jaar tijd hebben ongeveer 50 mensen op die manier contact met mij gezocht, via Twitter, Facebook, WhatsApp... Dat zijn er best wel veel. Ze willen hun verhaal kwijt, hun hart luchten. Ik merk dat het dikwijls mensen zijn die de stap naar 1813 niet durven zetten omdat ze denken dat hun problemen niet groot genoeg zijn. Of jongeren die Awel (kinder- en jongerentelefoon, red) niet kennen. Dikwijls zoeken mensen gewoon iemand om mee te praten, iemand die ze niet kennen."

Een onzichtbare vriend

Zelf noemt Kenny zich een onbekende, een onzichtbare vriend. "Maar ik niet alleen, veel andere mensen op Twitter ook. Ook in dit geval: ik ben niet de enige die gereageerd heeft, er zijn veel mensen die berichten gestuurd hebben om te vragen hoe het is, of ze iets konden doen."

Ik weet hoe het is om aan de andere kant te zitten. Ik had toen dezelfde nood, om met iemand te praten.

Kenny

Kenny is geen professionele hulpverlener, weet hij dan altijd wat hij kan zeggen of doen? "Nee, ik weet dat ook niet altijd. Maar ik heb geen schrik om iets te zeggen. Als ik voel dat het ernstig is, dan vraag ik of de persoon 1813 kent, dan zeg ik dat hij daarmee contact kan opnemen. Bij jongeren vraag ik of ze Awel kennen."

Rond zijn 16, 17 jaar zat Kenny zelf heel diep. "Ik ben er toen uitgeraakt dankzij mijn ouders, mijn vrienden, mijn familie. Ik weet hoe het is om aan de andere kant te zitten. Ik had toen dezelfde nood, om met iemand te praten." En daar kan sociale media volgens hem een positieve rol in spelen. "Ik heb een klein bereik op Twitter, maar we zijn met velen. Als we allemaal die kleine moeite nemen, eventjes vragen "ça va", "hoe is het", "wat kunnen we doen"...

"Weer "social" in "social media" brengen"

"Ik probeer terug de social in social media te brengen, zeker de laatste jaren", zegt Kenny. "Ja, er is veel bagger, er is veel schone schijn. Maar daar kunnen we zelf iets aan doen. Durven zeggen als je het moeilijk hebt. Ik ben altijd blij als mensen dat durven te doen, er bestaan toch nog heel wat taboes rond geestelijke gezondheid. De laatste 2, 3 jaar deel ik het ook op sociale media als het wat minder gaat."

"En we kunnen ook zelf echt iets doen. Zelf delen als het wat minder gaat. Vragen aan anderen hoe het met hen gaat." Kenny volgt wel graag op hoe het gaat met de mensen die online contact met hem opnemen. "Ik vraag hoe het met hen gaat. Maar dat moeten we ook doen met onze vrienden in het echte leven. Zorg dragen voor een ander, dat is heel menselijk."

We kunnen zelf echt iets doen. Het zelf delen als het wat minder met ons gaat. Vragen aan anderen hoe het met hen gaat.

Nood aan een gesprek?

  • Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.
  • Wie met vragen zit over psychische problemen, kan (gratis en anoniem) terecht bij Tele-onthaal, via het nummer 106 of via een chat op www.tele-onthaal.be
  • Contact opnemen met Awel kan via het gratis telefoonnummer 102 of via de chat op www.awel.be
Videospeler inladen...

Meest gelezen