Videospeler inladen...

SP.A-voorzitter Conner Rousseau in nieuwjaarstoespraak: "Veiligheid is een links thema"

Veiligheid is ook een links thema, zo klonk het tijdens de nieuwjaarstoespraak van SP.A-voorzitter Conner Rousseau in Heusden-Zolder. Hij wil dat de overheid "de gewone man" daarin bijstaat. Rousseau lijkt daarmee voor de federale regeringsvorming een opening te maken naar de N-VA.

Niet alleen de klassieke thema's kwamen aan bod tijdens de nieuwjaarstoespraak van SP.A-voorzitter Conner Rousseau in Heusden-Zolder. Zo hamerde hij er ook op klimaatmaatregelen die niet worden afgewenteld op individuele burgers en dus ook op veiligheid.

"Rijke mensen kunnen hun veiligheid kopen, maar de gewone man is voor zijn veiligheid afhankelijk van de overheid. Daar willen we met SP.A weer op inzetten", herhaalde Rousseau die boodschap in "De zevende dag". 

Het is aan de informateurs om te onderzoeken of de openingen die gemaakt worden echt openingen zijn

SP.A-voorzitter Conner Rousseau

Zo lijkt de SP.A-voorzitter op zijn beurt een opening te maken naar N-VA, nadat zijn conculega Bart De Wever vorige week liet weten bereid te zijn om - onder de juiste voorwaarden - de laagste pensioenen op te trekken. Gisteren zou N-VA-kopstuk Theo Francken, zo schrijft de krant De Morgen, hebben gezegd dat er een regering moet komen met een sociaal luik. 

Bekijk hieronder het gesprek met Conner Rousseau in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

"Ik ben heel blij dat onze tegenstanders weten dat er een sociaal beleid, een sociale ommekeer nodig is", reageert Rousseau daarop. "Want het hoge aantal burn-outs, de te lage pensioenen en te lage lonen gaan zich niet vanzelf oplossen. Daarvoor is een sterk beleid nodig en wij hebben alles in petto om dat mee vorm te geven." 

Geen spelletjes

Hij benadrukt dat SP.A constructief wil blijven meewerken aan een federale regering en wil "aan tafel gaan zitten met al wie aan een regering met sociale en klimaatvriendelijke maatregelen wil werken". "Maar het is aan de informateurs om te onderzoeken of de openingen die gemaakt worden echt openingen zijn."

In elk geval is het tijd voor oplossingen, vindt Rousseau. "Stop met uw spelletjes", is zijn boodschap naar de andere regeringsonderhandelaars. "Get shit done!"

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen