Videospeler inladen...

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken roept op tot nieuwe verkiezingen

In Genk heeft Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken opgeroepen tot nieuwe verkiezingen. Dat deed hij in een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. "De kiezer heeft duidelijk gesproken op 26 mei. Die wil een rechtser en Vlaamser beleid", zei Tom Van Grieken vlak voor zijn toespraak in "De zevende dag". "Maar acht maanden later ziet het er niet naar uit dat de kiezer dat gaat krijgen. De politici negeren het signaal van de kiezer en ze geraken er niet uit. Dus terug naar de kiezer, nieuwe verkiezingen."

"Als men gelooft dat we allemaal Belgen zijn en België één geweldig land is, dan moet je maar vertrouwen geven aan die Belgen en opnieuw een stembusgang organiseren", zei hij in "De zevende dag". 

Maar wellicht zal de uitslag bij nieuwe federale verkiezingen niet zoveel verschillen van de vorige uitslag. De kloof zal misschien nog versterkt worden. Waarom mensen dan terug naar het stemhokje laten gaan?

Of men geeft meer autonomie aan Vlaanderen of men organiseert nieuwe verkiezingen.

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

"Dan zal de vraag voor meer autonomie voor de deelstaten alvast nog krachtiger klinken", zei Van Grieken. "Want men heeft alles in dit land al in vraag gesteld behalve de staatsstructuur. Dat moet men echt doen. Of men geeft meer autonomie aan Vlaanderen of men organiseert nieuwe verkiezingen."

Vlaams Belang is voorlopig de enige partij die voor nieuwe federale verkiezingen pleit. "Dat is toch echt ongelofelijk, hé", zei Van Grieken. "Politici in dit land hebben schrik voor verkiezingen. Dat is een beetje als zwemmers die schrik hebben van water. Zo belachelijk is het. Politici mogen nooit schrik hebben van de kiezer."

Bekijk hier het interview met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in "De zevende dag" en/of lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Hard voor Vlaamse partijen

In zijn speech is Tom Van Grieken zeer hard voor de Vlaamse partijen. Enkel N-VA lijkt hij wat te sparen. Hij noemt de SP.A, CD&V en Open VLD partijen van een vorige eeuw. Hij vindt het niet kunnen dat Vlaams Belang op Vlaams niveau naar de oppositiebanken is verwezen, ondanks een verkiezingsoverwinning. Niemand wou met de uiterst rechtse partij regeren.

Van Grieken pleit in zijn speech ook voor een strenger migratiebeleid. Hier krijgt de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken van N-VA een veeg uit de pan. Hij noemt het terugkeerbeleid onder Francken een "catastrofe". 

Ik denk dat je met de PS geen strenger migratiebeleid gaat krijgen

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Van Grieken is bang dat de PS opnieuw in de federale regering zal zitten. "Ik denk dat je met de PS geen strenger migratiebeleid gaat krijgen", zei hij in "De zevende dag". "In de nota van Magnette staat dat ze een nieuwe regularisatie­golf van illegalen willen organiseren. Dat is te gek voor woorden. Niemand in Vlaanderen zit daarop te wachten."

Volgens hem is België splitsen de enige oplossing. "België is als een gedwongen huwelijk waar twee partners niets anders doen dan ruziemaken", zei hij in speech. "Laten we doen wat verstandige koppels doen met alleen maar ruzie. Laten we uiteengaan. We hebben nood aan een onafhankelijk Vlaanderen."

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen