Video player inladen...

Vier kinderen van Belgische IS-vrouwen vanuit Turkije teruggekeerd naar ons land

Vier kinderen tussen de 5 en 8 jaar, zijn vanuit Turkije aangekomen in ons land.  Het gaat om de oudste kinderen van twee Belgische IS-vrouwen: Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal. Zij waren in november met in totaal 6 kinderen gevlucht uit een gevangeniskamp in Syrië. De vier kinderen zullen eerst gehospitaliseerd worden. Een jeugdrechter beslist waar ze daarna terecht kunnen.

De Antwerpse IS-weduwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal zaten met hun 6 kinderen vast in het Koerdische gevangeniskamp Ain Issa in Syrië. Tijdens de chaos daar, na de Turkse inval in het land, slaagden ze erin om te vluchten. Ze konden clandestien de grens overgeraken tot in Turkije.

In Turkije gaven de twee zich aan en ze werden er naar de gevangenis gebracht. Nu worden de 4 oudste kinderen naar ons land gebracht. Dat gebeurde met het akkoord van de moeders. De twee jongste kinderen blijven bij hun moeder in de Turkse gevangenis.

Een jeugdrechter in ons land zal beslissen wat er met de kinderen gaat gebeuren. "De kinderen zullen eerste gehospitaliseerd worden", zegt de advocaat van de vrouwen Walter Damen. "Vervolgens zal bekeken worden waar de kinderen kunnen worden opgevangen."

Of ook de vrouwen met hun jongste kinderen zullen terugkeren naar ons land is nog onduidelijk. Onze regering is van mening dat kinderen onder de 10 jaar terug kunnen komen, maar zónder de ouders. In ieder geval wacht hen hier een celstraf van elk 5 jaar, als ze voet op Belgische bodem zetten.

Al 41 Belgische kinderen van IS-strijders teruggekeerd

Het is niet de eerste keer dat Belgische kinderen van IS-strijders terugkeren naar ons land. Dat is de voorbije jaren al 41 keer gebeurd, als de 4 kinderen van vandaag worden meegerekend. Vorig jaar keerden nog 8 kinderen terug: twee weeskinderen vanuit Turkije in februari, en 6 kinderen vanuit Syrië in juni.

Video player inladen...

Meest gelezen