Slachtoffer van een terroristische aanslag? Registreer u voor 18 maart om recht te hebben op financiële hulp

De overheidsdienst Justitie doet een oproep naar slachtoffers van terreuraanslagen om zich te registreren als slachtoffer. Zo kunnen ze aanspraak maken op financiële hulp. De deadline om je te melden en recht te hebben op die hulp is 18 maart 2020.

"We vragen aan alle slachtoffers van erkende terroristische aanslagen om zich te registeren." De oproep van Edward Landtsheere, woordvoerder bij de overheidsdienst Justitie, is duidelijk. De klok tikt. Binnen 2 maanden, op 18 maart 2020, verloopt de deadline waarop slachtoffers zich kunnen melden om aanspraak te maken op financiële hulp van de overheid.

"Geen idee hoeveel slachtoffers er nog zijn"

Hoeveel slachtoffers zich nog niet geregistreerd hebben, is onduidelijk vertelt Landtsheere. "Momenteel behandelen we zo'n 1.000 dossiers en hebben we al 4 miljoen euro financiële hulp uitbetaald. Maar we vermoeden dat er een groep mensen zich nog niet heeft aangemeld." Zo heeft de overheidsdienst Justitie de adresgegevens van een kleine 500 slachtoffers die zich nog niet hebben geregistreerd. "Die gaan we nu een persoonlijke brief sturen. Maar we lanceren ook een oproep via de media: bent u een slachtoffer? Meld u aan!"

Maar wie komt in aanmerking om zich te laten erkennen als slachtoffer? "Dat zijn mensen die rechtstreeks en onrechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen," vertelt Landtsheere. "Zo zijn er fysieke slachtoffers, maar  ook nabestaanden. Maar ook wie bijvoorbeeld gehoorschade heeft opgelopen, wordt erkend als slachtoffer."

"Het type kosten die je kan laten vergoeden, is trouwens heel divers. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuis- en begrafeniskosten. Maar ook kosten voor een advocaat worden terugbetaald."

Wat als ik me niet tijdig registreer?

Slachtoffers en nabestaanden kunnen zich dus melden tot 18 maart 2020. Maar wat met mensen die zich pas na de deadline registeren? "Dan kan je geen beroep meer doen op de financiële hulp," besluit Landtsheere. "Er is wel nog hulp mogelijk bij bijvoorbeeld justitiehuizen of andere instellingen. Maar een financiële compensatie is dan niet meer mogelijk."

Waar kan ik me aanmelden?

Wie slachtoffer werd van een aanslag, kan op 2 manieren een dossier openen bij de overheidsdienst Justitie. U kan telefonisch contact opnemen via het nummer 0471/123.124. Een andere mogelijkheid is per mail, via het e-mailadres terrorvictims@just.fgov.be.  

Lijst van erkende terroristische aanslagen:

 • de aanslag op de metro, op 8 juni 2012, te Brussel (België)
 • de aanslag op het Joods museum, op 24 mei 2014, te Brussel (België)
 • de aanslag op een supermarkt, op 9 januari 2015, te Parijs (Frankrijk)
 • de aanslag op straat, op 6 maart 2015, te Bamako (Mali)
 • de aanslag op een museum, op 18 maart 2015, te Tunis (Tunesië)
 • de aanslag op een strand, op 26 juni 2015, te Sousse (Tunesië)
 • de aanslag op een concertzaal en andere plaatsen, op 13 november 2015, te Parijs (Frankrijk)
 • de aanslag op een hotel, op 20 november 2015, te Bamako (Mali)
 • de aanslag op de luchthaven te Zaventem en op het metrostation Maalbeek te Brussel, op 22 maart 2016 (België)
 • de aanslag op de openbare weg, op 14 juli 2016, te Nice (Frankrijk)
 • de aanslag op straat, op 6 augustus 2016, te Charleroi
 • de aanslag op straat, op 5 oktober 2016, te Schaarbeek (België)
 • de aanslag in een discotheek, op 1 januari 2017, te Istanboel (Turkije)

Meest gelezen