Videospeler inladen...

China bindt strijd aan met plastic: verbod op plastic zakjes in de supermarkt

China, een van de grootste gebruikers van plastic ter wereld, heeft een stappenplan voorgesteld om de hoeveelheid plastic afval drastisch te verminderen. Plastic zakjes in supermarkten gaan het eerst in de ban: vanaf eind dit jaar mogen die niet meer worden uitgedeeld. 

China is een van de grootste producenten én consumenten van plastic ter wereld, maar recycleert bijna niet. Het overgrote deel van het plastic belandt na gebruik op stortplaatsen of in zee. De grootste vuilnisbelt van het land, zo'n 100 voetbalvelden groot, had nog 25 jaar dienst moeten doen, maar ligt nu al vol. In 2017 produceerde China een afvalberg van 210 miljoen ton.  

De Chinese overheid heeft nu een stappenplan voorgesteld om de hoeveelheid afval binnen vijf jaar drastisch te verminderen. Een eerste stap is een verbod op plastic zakjes in de supermarkten en winkels in de grote metropolen. Dat verbod gaat eind dit jaar in. Vanaf eind 2021 moet het ook gelden in kleinere steden.

Nog vanaf eind dit jaar zijn in het hele land ook plastic rietjes verboden. 

(lees door onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook andere plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik worden in de ban gedaan. Zo zal de horeca in de grote steden vanaf eind dit jaar geen plastic bestek of bordjes meer uitdelen. Hotels zullen ook geen plastic kammetjes of tandenborstels meer mogen klaarleggen voor gasten. 

China is niet het enige land in Azië dat iets onderneemt tegen plastic. Ook Thailand en Indonesië hebben onlangs een verbod op plastic zakjes in supermarkten aangekondigd. Het land dat zich het meest profileert in de strijd tegen plastic ligt dan weer in Afrika. Rwanda heeft plastic zakjes in 2008 al verboden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen