Video player inladen...

De Afghanen, gevangen tussen schoonheid en waanzin: bekijk de 4 strafste momenten uit "Tussen oorlog en leven"

Gisteravond is de laatste aflevering van "Tussen oorlog en leven" uitgezonden. Daarin reisden Radio 2-presentatrice Cathérine Vandoorne en Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, samen met Rudi Vranckx naar Afghanistan. Bekijk hier de vier strafste fragmenten.

Afghanistan wordt nog steeds verscheurd door geweld. De taliban mogen intussen dan wel verdreven zijn uit de hoofdstad Kaboel, toch maken ze het dagelijkse leven er nog altijd onveilig. Ze voeren nog steeds bloedige aanslagen uit. Cathérine en Wouter zien met lede ogen aan wat de gevolgen van oorlog kunnen zijn.

Toch ontmoeten ze, middenin alle waanzin, ook sterke mensen. Vrouwen zoals Laila en Nilofar bijvoorbeeld, die hun toekomst in eigen handen nemen. 

Het leed dat mij het meest getroffen heeft, is de positie van de vrouwen in Afghanistan. Het ontzeggen van alle kansen aan meisjes. Ik vind dat een ongekende gruwel. 

Wouter Torfs

Deze meisjes durven dromen

Een op de vijf Afghaanse meisjes wordt uitgehuwelijkt voor ze 15 jaar zijn. En amper een op de drie gaat naar school. Maar in deze school van Moeders voor vrede worden jonge meisjes aangemoedigd te durven dromen. 

Video player inladen...

Power women? Ze bestaan ook in Afghanistan

Laila is een sterke vrouw. Omwille van de grote drugproblematiek in Afghanistan, besloot ze een drugkliniek te openen waar ze verslaafden helpt af te kicken. Daarnaast heeft ze een restaurant waarmee ze de kliniek onderhoudt. Haar grootste angst is dat de taliban opnieuw aan de macht komen. 

En toevallig heeft Laila ook nog een schoenenwinkel. Wouter Torfs wist niet wat hem overkwam! 

Video player inladen...

Kinderen zijn de grootste slachtoffers van de oorlog in Afghanistan

Vorig jaar zijn er in Afghanistan dagelijks gemiddeld 9 kinderen omgekomen, of voor het leven verminkt geraakt door landmijnen of explosieven. In totaal hebben meer dan 1,5 miljoen Afghanen een vorm van lichamelijke handicap. Cathérine en Wouter bezoeken een orthopedisch centrum waar ze een jongen van 12 ontmoeten, die door de gevolgen van oorlog verminkt is en daardoor nauwelijks nog een toekomst heeft.   

Video player inladen...

Nilofar, het verhaal van veerkracht

Op het einde van de aflevering ontmoeten Cathérine en Wouter de opmerkelijke Nilofar, kapitein van het eerste nationale rolstoelbasketbal-team van Afghanistan.  Wanneer de taliban aan de macht waren in Kaboel, raakte ze gewond door een raket. Het veranderde heel haar leven. Maar opgeven? Nooit.

Video player inladen...

Bekijk de laatste aflevering van Tussen oorlog en leven nu integraal op VRT NU.

Meest gelezen