Belga

Doodrijder Merel De Prins vrijgelaten onder voorwaarden: "Hier zijn geen woorden voor"

De man die Merel De Prins meer dan 4 jaar geleden doodreed en vluchtmisdrijf pleegde, wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Dat heeft de strafuitvoeringsrechtbank beslist. Muhammed Aytekin werd in 2017 veroordeeld tot 5 jaar cel, maar werd in 2018 vrijgelaten met een enkelband. In oktober vorig jaar werd hij aangetroffen in een auto die niet verzekerd zou zijn geweest en op zijn naam zou hebben gestaan. Daarmee schond hij volgens het parket zijn voorwaarden die gekoppeld waren aan zijn enkelband. Maar dat bleek dus niet te kloppen.

Volgens de strafuitvoeringsrechtbank heeft Aytekin de voorwaarden die gekoppeld waren aan zijn enkelband, die sinds 8 oktober 2018 was toegekend, altijd goed nageleefd en werden er geen overtredingen vastgesteld. Ook niet toen hij aangetroffen werd in een auto die niet verzekerd zou zijn geweest en op zijn naam zou hebben gestaan. Uit bewijsstukken van de verdediging bleek dat dat niet klopte en dat de auto wél verzekerd was.

Aytekin wordt dus vrijgelaten onder voorwaarden en zal geen enkelband meer hoeven te dragen. Die voorwaarden houden onder meer in dat hij geen strafbare feiten mag plegen, werk moet hebben, niet meer met de auto mag rijden en de burgerlijke partijen moet vergoeden. 

"Geen woorden voor"

"Mijn cliënt is heel erg onder de indruk van de feiten. Hij is berouwvol en het is een heel zware last op zijn schouders", aldus Hans Rieder, de advocaat van Muhammed Aytekin. "Ik vind dat hij nog een kans moet krijgen en dat de pers minder aandacht moet geven aan de zaak." 

Aytekin is berouwvol en het is een heel zware last op zijn schouders
Hans Rieder

De ouders van Merel De Prins reageren verbaasd op de beslissing van de rechtbank: "Voor mij moet de straf van 5 jaar cel die in 2017 werd uitgesproken nog altijd volledig uitgevoerd worden. Ik heb daar geen woorden voor."

Enkelband

Twee jaar geleden ontstond er nog ophef omdat de man even was vrijgelaten. Dat kwam omdat hij een oogziekte heeft waardoor hij volgens zijn advocaat blind zou kunnen worden. Die oogziekte zou enkel buiten de gevangenis te behandelen zijn. Maar die beslissing werd na een onderzoek door de wetsgeneesheer teruggedraaid. Aytekin vloog opnieuw de cel in en zou pas in oktober 2018 worden vrijgelaten met een enkelband. Een jaar later werd de man aangetroffen in een auto die niet verzekerd zou zijn geweest en op zijn naam zou gestaan hebben. Maar die feiten blijken dus niet te kloppen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen