Serre van bloemteler Van Hecke in Lochristi, foto: Radio 2

Azalea's moeten koelcel in voor Floraliën door te zachte winter

Siertelers in Oost-Vlaanderen moeten hun begonia's en azalea's extra in de gaten houden. Dat komt door de zachte temperaturen deze winter en de plotse nachtvorst van vannacht. Vooral de telers die bloemen kweken voor de Gentse Floraliën moeten opletten. De opening op 1 mei is nog ver weg, dus moeten sommige bloemen in een speciale koelcel.

Het Algemeen Verbond voor Belgische Sierteelt (AVBS) heeft 80 kwekers onder hun leden die deelnemen aan de Gentse Floraliën. Zij houden het weer extra in de gaten, vertelt Pieter Van Oost, secretaris bij AVBS. "De telers moeten de bloemen nauwgezet controleren, want ze mogen niet te snel groeien. Ze mogen immers pas bloeien tegen begin mei."

De natuur een handje helpen

"De laatste jaren verandert de natuur, dat valt niet te betwisten", zegt azaleakweker Koen Van Hecke uit Lochristi. "Het is duidelijk te warm nu. Wij zijn daarom een extra koelcel aan het bouwen, zo kunnen we de bloei van onze azalea's wat uitstellen."

Het omgekeerde kan ook nodig zijn, weet Pieter Van Oost van AVBS. "Sommige bloemen moeten net gestimuleerd worden om in volle bloei te staan voor de Floraliën."

"Maar de natuur een handje helpen is geen evidentie", vindt azaleakweker Van Hecke. "Je kan de natuur niet manipuleren, hé. Het is niet zo dat wij kunnen beslissen deze azalea's pas in augustus te laten uitkomen. Maar we kunnen het wel een paar weken vervroegen of verlaten."

"Mijn Paradijs, een wereldse tuin"

De Gentse Floraliën lopen dit jaar van 1 tot en met 10 mei. Het thema is: "Mijn Paradijs, een wereldse tuin". Dat kan een mooi aangelegde tuin met een waterpartij zijn, of het kunnen de bossen zijn. De klemtoon komt zoals bij vorige edities te liggen op de creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars.

De Floraliën gaan ook samenwerken met Gentse organisaties en evenementen, zoals het Van Eyckjaar, het Huis van Alijn, het S.M.A.K. en de Krook.

Meest gelezen