Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Dubbel zoveel dieren in beslag genomen

Het aantal in beslag genomen dieren stijgt jaar na jaar. Afgelopen jaar gaat het zelfs om een verdubbeling. Het gaat om allerlei soorten dieren, van landbouw- tot huisdieren die verwaarloosd of mishandeld worden aangetroffen. Ze verhuizen dan meestal naar een asiel.

De diensten van Vlaams minister van dierenwelzijn Weyts stelden vorig jaar op 541 plekken vast dat dieren werden verwaarloosd of mishandeld. Het gaat om allerlei soorten dieren. Zo was er voor het eerst ook een varkensboer bij die zijn dieren niet goed verzorgde. Een paar honderd varkens moesten daardoor een nieuw onderkomen krijgen.

Op de lijst van inbeslagnames staan honden en katten, paarden, pluimvee en herkauwers, maar ook (roof)vogels, vissen en reptielen. Elke maand weer werden gemiddeld zo'n 540 dieren weggehaald bij de eigenaar en naar de opvang gebracht. 

 • honden 877
 • katten 439
 • paarden 468
 • ezels 11
 • kleine herkauwers 494
 • varkens 1035
 • pluimvee 1467
 • roofvogels 20
 • siervogels 877
 • konijnen 148
 • knaagdieren 130
 • reptielen 86
 • vissen 63
 • andere 613

"Meestal komen ze in een asiel terecht", zegt Weyts "en die betalen we daar nu ook voor, vroeger was dat niet zo. Vorig jaar besteedden we alles samen 444.000 euro aan dierenasielen voor de verzorging, voeding en onderdak van inbeslaggenomen dieren." 

Meest gelezen