Concertphotographers.be

Soulwax kan Grammy-nominatie niet verzilveren in Los Angeles

De broers Stephen en David Dewaele hebben in Los Angeles hun Grammy-nominatie niet kunnen verzilveren. De prestigieuze Amerikaanse muziekprijzen worden vannacht uitgereikt, maar de winnaars in de kleinere categorieën worden al voor de show bekendgemaakt. In de belangrijkste categorieën zijn Lizzo en Billie Eilish de grote kanshebbers. 

Soulwax (David Gerard C Dewaele & Stephen Antoine C Dewaele, zoals het officieel op de website van de Grammy Awards staat, red.) was genomineerd in de productiecategorie “Best remixed recording” met hun bewerking van “Work it” van Marie Davidson

In de categorie van Soulwax won de Tracy Young's Pride Intro Radio Remix van "I rise" van Madonna. De broers Dewaele zijn zelf in Los Angeles voor de Grammy Awards en bouwen er wel nog een feestje onder het motto "Winning is for losers". 

De nominatie kwam op 20 november ook voor hen compleet onverwacht. "Het is bizar, maar ook de max, super", reageerde Stephen Dewaele toen bij Studio Brussel. Met de elektronische muziek van de Frans-Canadese Marie Davidson wilde het duo al lang eens iets doen. "Toen de plaat uitkwam ("Working class woman", in het najaar van 2018, red.), hebben we dat nummer gekozen." 

Bekijk een video van "Work it" van Marie Davidson in de Soulwax-remix: (en lees verder onder de video) 

Bekijk de video van een live versie van "Work it" tijdens het Polaris Music Prize Gala: (en lees verder onder de video) 

Wat betekent deze Grammy-nominatie voor Soulwax?

Volgens Kirsten Lemaire van StuBru is de impact van deze nominatie niet te onderschatten. "Iedereen kijkt nu met een veel grotere bril naar hen. Het is ook tof voor Marie Davidson dat zij hierdoor ook in the picture komt. Ze is nog geen grote naam, maar maakt wel interessante muziek."

Wie in de VS met muziek bezig is, kent Soulwax intussen al. "Maar deze aandacht kan er wel voor zorgen dat meer mensen al hun zotte projecten ontdekken die ze in hun Deewee-studio in Gent begeleiden, bijvoorbeeld Charlotte Adigéry, met wie ze een album aan het maken zijn."  

Lemaire, die de broers Dewaele naar aanleiding van hun album "From Deewee" mocht opzoeken in hun studio in Gent, kan niet genoeg benadrukken hoe hard de Dewaeles werken. "Ze blijven op zoek gaan naar nieuwe mensen met wie ze willen samenwerken of voor wie ze een remix willen maken. Die studio is onwezenlijk, ze zitten er een beetje in een andere dimensie, in een bubbel. Het blijft fascinerend hoe ze zichzelf fris houden." 

Wie maakt er kans op Grammy's?

De grote kanshebber voor de Grammy's dit jaar is Lizzo, die acht keer genomineerd is. De Amerikaanse artieste wordt door velen gezien als het muzikale fenomeen van 2019.  "Met flamboyante liveshows waar ze al dwarsfluitend twerkt (uitdagend dansen) en door body positivity (positief zijn over je eigen lichaam) op weergaloze wijze op de kaart te zetten", zei Michèle Cuvelier van StuBru eind vorig jaar nog aan VRT NWS. Time Magazine riep Lizzo om die redenen ook uit tot "entertainer van het jaar". 

Bekijk de video van "Truth hurts" van Lizzo: (en lees verder onder de video)

Ook Billie Eilish (nog altijd maar 18 jaar oud) behoort tot de kanshebbbers voor de Grammy's, met 6 nominaties. Eilish is de jongste artieste ooit die tegelijkertijd genomineerd is in de 4 meest prestigieuze categorieën: record (1 single waarvoor zowel de artiest als de mensen achter de schermen bekroond worden), album, song van het jaar (een prijs voor de songschrijver) en beste nieuwe artiest. 

Bekijk de video van "Bad guy" van Billie Eilish: (en lees verder onder de video)

Beide artiesten zijn, samen met 6 anderen, trouwens ook genomineerd in de categorie "beste nieuwe artiest". Rapper Lil Nas X (bekend van de hit "Old town road") is ook 6 keer genomineerd. R&b-zangeres HER en Ariana Grande hebben elk 5 nominaties, Bon Iver en Beyoncé hebben er elk 4. 

Bekijk de video van "Old town road" van Lil Nas X: 

De 62e uitreiking van de Grammy Awards vindt vannacht plaats in het Staples Center in Los Angeles. Er worden in totaal prijzen uitgereikt in 84 verschillende categorieën. De uitreiking wordt aan elkaar gepraat door Alicia Keys. Voor de eigenlijke tv-show worden de winnaars in de kleinere categorieën, waaronder "best remixed recording" al bekendgemaakt. 

Grammy voor een Belg erg uitzonderlijk

Dat een Belgische artiest genomineerd is voor een Grammy Award is erg uitzonderlijk. Het beeldje uiteindelijk winnen, is -zoals vandaag weer is gebleken- nog moeilijker. Slechts enkelen gingen Soulwax voor. 

Grammy Award voor "Dominique" van Soeur Sourire

“Dominique”, dat deuntje kent u mogelijk wel. Maar weet u dat het nummer van Soeur Sourire (of The Singing Nun) ook een Grammy won? Jawel, in 1964 wordt het lied van de Belgische kloosterzuster Jeanne Paule Marie Deckers bekroond in de categorie "Best gospel or other religious recording". Ze is ook nog in enkele andere categorieën (Record of the Year, Best Vocal Performance Female en Album of the Year) genomineerd. Het lied is een grote hit in de VS, en wordt ook in verschillende talen gecoverd, zowel door Deckers zelf als door anderen. 

Bekijk de video van "Dominique" van Soeur Sourire: (en lees verder onder de video) 

Geen Grammy voor Toots Thielemans, Jacques Brel, Zap Mama en Brussels Jazz Orchestra...

Ook Toots Thielemans is tijdens die editie van 1964 genomineerd voor een Grammy, met "Bluesette" in de categorie "Best instrumental theme".

Thielemans wordt later nog genomineerd met “Affinity” (categorie Best jazz instrumental performance, group) en “Bluesette” (Best jazz instrumental solo), maar toch slaagt een van onze grootste jazzmuzikanten er nooit in een Grammy Award in de wacht te slepen.

En er zijn nog een aantal Belgische artiesten die wel genomineerd geraken, maar niet winnen. Jacques Brel, die in 1968 genomineerd is voor "Best score from an original cast show album" bijvoorbeeld. 

Zap Mama is in 1994 genomineerd voor een Grammy in de categorie "Best world music album" met "Sabsylma", maar kan die nominatie niet verzilveren. En ook Brussels Jazz Orchestra, dat in 2014 kans maakt op twee Grammy Awards, in de categorieën "Best large jazz ensemble album" (voor het album "Wild beauty") en "Best instrumental arrangement", blijft met lege handen achter. 

... wel een Grammy voor René Jacobs

Een Belg uit de klassieke muziekwereld slaagt er recent wel in een Grammy te winnen. In 2005 wint dirigent René Jacobs, die er daarvoor al een lange carrière als contratenor op heeft zitten, een Grammy voor "Best opera recording" voor een cd-opname van “Le Nozze di Figaro” van Mozart. Het gaat om een uitvoering van het Concerto Köln en het Collegium Vocale Gent. 

"Halve" Belg Gotye heeft drie Grammy's op kast staan

In 2013 wint “halve Belg” Gotye drie Grammy’s. Hij is bekend van de wereldhit “Somebody that I used to know”. Wouter De Backer is geboren in Brugge, maar verhuist op zijn 2e al naar Australië met zijn ouders.
"Somebody that I used to know" wint de prijs voor "Record of the year" en "Best pop duo/Group performance" (hij zong het nummer samen met Kimbra). Zijn album "Making mirrors" wordt ook bekroond met Grammy voor "Best alternative music album"

Bekijk de video van "Somebody that I used to know": (en lees verder onder de video) 

Ook Belgische drummer Megadeth deelt in Grammy-vreugde

In 2017 mag Megadeth een Grammy in ontvangst nemen voor "Best metal performance" voor het nummer "Dystopia". Belg Dirk Verbeuren is op dat moment drummer bij de band, maar blijft er bescheiden bij.  "Eigenlijk verdient drummer Chris Adler het beeldje. Hij heeft het nummer ingespeeld, ik heb hem na de opnames voor de liveshows vervangen." 

Beluister hieronder "Dystopia" van Megadeth: (en lees verder) 

Meest gelezen