Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

India wil afvalberg aanpakken en Belgische technologie moet daarbij helpen

Het bedrijf Keppel-Seghers uit Willebroek gaat India helpen om moderne verbrandingsovens te bouwen. De twee grote installaties worden gebouwd in de deelstaat Gujarat, in het Westen van het land. Ze zullen stroom leveren voor een half miljoen inwoners. 

De afvalproblemen in India zijn gigantisch. Het land produceert elk jaar tot 100 miljoen ton afval. Het grootste deel daarvan belandt op storten, waar het vaak in openlucht verbrand wordt. Een deel wordt ook niet opgehaald en belandt uiteindelijk in rivieren of gewoon in de natuur. Een almaar groter deel van de bevolking woont ook in steden, en door die bevolkingsconcentratie worden de afvalproblemen alleen maar groter.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Milieuproblemen

Dat storten en in openlucht verbranden van afval belastend zijn voor het milieu spreekt vanzelf. Bij de spontane vergisting van het afval komt vaak methaan vrij, een belangrijk broeikasgas. Door insijpeling en regen raakt ook het grondwater vervuild. Bovendien zorgen al dan niet spontane branden in openlucht dan weer voor ernstige luchtvervuiling. 

We gaan elke dag honderdduizend huisvuilzakken verbranden, met energierecuperatie

Nicolas Maertens van Keppel-Seghers in Willebroek
ontwerp afvalverwerking Gujarat, India

De (herverkozen) premier Narendra Modi van India heeft een paar jaar geleden al beslist dat er iets moet worden gedaan aan het afvalprobleem. De eerste contracten voor twee grote en hoogtechnologische verbrandingsovens zijn intussen getekend. De technologie komt uit Willebroek, van het bedrijf Keppel-Seghers. "Elk van de twee grote installaties is goed voor de verbranding van vijftigduizend huisvuilzakken. We zetten de energie om in stroom voor een half miljoen Indiërs" zegt Nicolas Maertens van Keppel-Seghers. 

De bouw is intussen begonnen, als alles goed verloopt kunnen de installaties midden volgend jaar in gebruik worden genomen. Keppel-Seghers is verrezen uit de as van het vroegere Seghers in Willebroek. Het maakt intussen deel uit van de Keppel-groep uit Singapore. De Vlaamse technologie kwam eerder al in het nieuws omdat het bedrijf een afvaleiland gaat bouwen in Hong-Kong. Het bedrijf is de laatste tijd ook actief in China en voortaan dus ook in India. Twee grote landen die nog veel afval storten, maar het goede nieuws is dus dat er beterschap in zicht is. 

Meest gelezen