Infobord Aalst op E40 met Unesco-logo mag blijven, Bart De Wever (N-VA) noemt Joodse karikaturen "lomp"

Het toeristisch infobord van de stad Aalst langs de E40 mag gewoon blijven staan. Dat zegt de Vlaamse Unesco Commissie. “Aalst Carnaval mag dan al geen immaterieel cultureel erfgoed meer zijn, de stad Aalst heeft nog altijd het belfort dat werelderfgoed is.” Voorzitter Bart De Wever van de N-VA noemt de Joodse karikaturen die de commotie rond het carnaval in gang zetten "lomp".

Vorige week dacht het Agentschap Wegen en Verkeer eraan om het toeristisch infobord van de stad Aalst langs de E40 te laten vervangen omdat het Unesco-logo achterhaald zou zijn. “Maar dat is niet zo”, klinkt het bij de Vlaamse Unesco Commissie.

Belfort Aalst

“Op het toeristisch infobord staat inderdaad een Unesco-logo, maar dat is terecht”, vertelt algemeen secretaris van de Vlaamse Unesco Commissie, Lukas Van Damme. “Het belfort van Aalst maakt namelijk deel uit van de serie ‘Belforten in België en Noord-Frankrijk’ dat als werelderfgoed erkend is. Het bord kan dus gewoon blijven zoals het is. Of Aalst Carnaval nu op de lijst voor immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid staat, of niet, dat maakt voor dit infobord niet uit.”

"Lomp"

Voorzitter Bart De Wever van de N-VA noemt de poppen met Joodse karikaturen die vorig jaar op Aalst Carnaval zijn getoond "lomp". Dat heeft hij gezegd tijdens een boekvoorstelling van partijgenoot André Gantman. Ook de verdediging van Aalsters burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) onderschrijft hij niet.  

D'Haese heeft de verantwoordelijke carnavalisten steeds verdedigd door te benadrukken dat die niet de intentie hadden om te kwetsen. Maar De Wever vindt het beter om wel rekening te houden met het sentiment binnen de Joodse gemeenschap. "Ik begrijp goed dat bepaalde beelden, los van de intentie waarmee men die rond draagt, ook ontvangen worden. Hoe die worden gezien", klinkt het. "Het toont een gebrek aan empathie. Het is lomp. Punt andere lijn."

Meest gelezen