Nicolas Maeterlinck

Gentse meerderheid stemt verdeeld over Israël-reis van schepen Sofie Bracke (Open VLD) 

In de Gentse gemeenteraad heeft de coalitie (Open VLD, Groen, SP.A, CD&V) verdeeld gestemd over een omstreden reis naar Israël van Open VLD-schepen van Handel en Economie Sofie Bracke.  Groen en SP.A hebben zich onthouden, Open VLD en CD&V stemden voor. De reis is uiteindelijk goedgekeurd met de steun van oppositiepartijen N-VA en Vlaams belang. 

De studiereis volgende maand, die uitgaat van ondernemersorganisatie Voka, is bedoeld om contacten te leggen rond medische spitstechnologie. Maar de missie stoot op kritiek wegens de politiek van Israël tegenover de Palestijnen. Op de reis zouden namelijk ook enkele bedrijven gepland staan die nauw samenwerken met het Israëlische leger.

Er kwam daarom protest van een vredesbeweging en uit de academische wereld. Schepen Bracke paste haar reisplannen aan en slaat een bezoek aan de meest controversiële bedrijven over. Maar de trip helemaal afzeggen wilde ze niet."De reis is geen politiek statement", luidt de verdediging van Bracke. 

De uiterst linkse oppositiepartij PVDA diende tijdens de gemeenteraad maandagavond een besluit in om de reis tegen te houden. De meerderheidspartijen Groen en SP.A dienden een eigen amendement in op het PVDA-voorstel, wat ook neerkwam op een tegenkanting tegen deze reis naar Israël.

Maar met de steun van haar eigen partij Open VLD, CD&V én oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang kan Bracke toch gaan. "Dit is geen plezante situatie", klinkt het bij coalitiepartner Groen. "Maar deze reis valt buiten het bestuursakkoord van de meerderheid. Laat ons nu daar aan verder werken." Ook Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) wijst er op dat de bewuste reis "geen onderdeel is van het gezamenlijk bestuursakkoord". 

Meest gelezen