AFP or licensors

Na 47 dagen staken, houdt de vakbond een stakingspauze: metro, trams en treinen rijden opnieuw in Parijs

De belangrijkste vakbond bij het openbaar vervoer in Parijs heeft woord gehouden. Ze heeft haar stakingsactie tegen de pensioenshervorming opgeschort, na 47 dagen. Van de treinbestuurders van de SNCF waren de meesten al opnieuw aan het werk gegaan. Vanmorgen rijden nagenoeg alle treinen opnieuw normaal.  

Zaterdag kondigde de belangrijkste vakbond van het openbaar vervoer, UNSA, aan dat ze een pauze zou inlassen in haar staking tegen de pensioenshervorming van de Franse regering. Ze beloofde om vanaf vandaag het openbaar vervoer in Parijs opnieuw normaal te laten functioneren. "Vanmorgen rijden vrijwel alle metrolijnen normaal, ook de trams en bussen, en dat is een enorme opluchting voor de Parijzenaars", zegt onze correspondent Frank Renout. Het Parijse openbaar vervoer lag al sinds begin december plat door de staking. 

Ook de treinen van de SNCF in heel Frankrijk rijden nu opnieuw normaal, zegt Renout nog. De voorbije dagen en weken was de stakingsbereidheid al afgenomen en reed al 70 procent van de treinen. Nu rijden ze vrijwel allemaal. 

Maar de Franse vakbonden spreken nog maar van een "adempauze". Ze willen het protest tegen de pensioenplannen hernemen "zodra de collega's er weer klaar voor zijn". Vrijdag is er al een nieuwe actie gepland, maar het is nog niet duidelijk welke vorm die zal aannemen.  

Meest gelezen