Video player inladen...

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op nieuwjaarsreceptie: "Liberaal is ook sociaal"

Open VLD wil niet raken aan de sociaal-economische hervormingen die de regering-Michel heeft doorgevoerd. Dat heeft voorzitter Gwendolyn Rutten laten verstaan tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij. Daar zei Rutten ook dat ze voorstander is van een verhoging van de laagste pensioenen.

Rutten haalde in haar nieuwjaarstoespraak enkele typische liberale strijdpunten aan. "De belastingen moeten nog verder omlaag en werken moet nog meer en beter lonen", klonk het. De hervormingen die gebeurd zijn onder de voorbije federale regering, daar wil Rutten niet op terugkomen. PS-voorzitter Paul Magnette maakte in zijn nieuwjaartoespraak brandhout van dat beleid.

"Maar daar raken we niet aan", stelt Rutten. "Het werk is wel nog niet af, er moet nog meer gebeuren." De voorzitter van Open VLD denkt daarbij onder meer aan het optrekken van de laagste pensioenen. "Voor ons is dat niet zomaar een politieke opening of een signaal. We menen het. Dat staat in ons programma. Liberaal is ook altijd sociaal."

Verder benadrukte Rutten ook dat ze wil vasthouden aan de Franstalige liberalen van MR. Ze wil graag samen in een nieuwe regering stappen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was overigens te gast op de receptie van Open VLD. "Als de politiek elkaar tegenwerkt, betaalt de burger de factuur. We hebben nood aan meer samenwerking in dit land. We doen dat met onze vrienden van de MR. We passen voor blokkeringen, een splitsing of stilstand. L'union fait la force."

"Als wij zwijgen in deze jaren 20, komen er onherroepelijk opnieuw donkere jaren 30 aan"

In haar speech had Gwendolyn Rutten het ook over verschillende "bedreigingen" tegenover onze "vrije samenleving". Rutten zette zich bijvoorbeeld af tegen de "toenemende onverdraagzaamheid" in ons land. Ze verwees daarbij naar het toekomstig asielcentrum in Bilzen waar brand werd gesticht. "Als wij zwijgen in deze jaren 20, komen er onherroepelijk opnieuw donkere jaren 30 aan", sprak ze de leden toe.

Een andere bedreiging schuilt volgens Rutten in het recht op zelfbeschikking dat volgens haar onder druk staat. Ze citeerde daarbij de "conservatieve krachten" die de euthanasiewet volgens haar in twijfel trekken. Elke wet moet regelmatig tegen het licht worden gehouden, "maar tegen iedereen die aan het recht om waardig te sterven wil raken, zeg ik: no way", klonk het. "Integendeel, wij gaan het recht op zelfbeschikking nog uitbreiden. We willen ook mensen met dementie de mogelijkheid geven om waardig te sterven".

Ten slotte had Rutten het ook over de bedreiging van de klimaatverandering. "Maar met verbieden en belasten gaan we er niet komen. We zulllen moeten innoveren. Economie en ecologie verbinden", aldus nog de voorzitter van de Vlaamse liberalen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen