Michele D'Ottavio

Picanol start op na cyberaanval: "Kan nog een hele tijd duren voor we volledig operationeel zijn"

Bij weefmachineproducent Picanol, in Ieper, wordt vandaag voorzichtig de productie opgestart. Nadat het beursgenoteerde bedrijf een week heeft stilgelegen door een cyberaanval, worden de computersystemen nu met de nodige omzichtigheid weer aangeschakeld, zodat de werknemers weer aan de slag kunnen gaan. “Wij houden er rekening mee dat het nog een hele tijd kan duren voor we weer volledig operationeel zullen zijn”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel.

In de West-Vlaamse vestiging van Picanol worden vandaag 150 van de 1.600 werknemers opgetrommeld om voorzichtig de productie van weefmachines weer op te starten. De werknemers zijn een week technisch werkloos geweest als gevolg van een grote cyberaanval op de computersystemen van hun werkgever.

Computerspecialisten hebben het weekend door gewerkt om de systemen vandaag weer aan de praat te krijgen zodat het productieproces weer in gang gezet kan worden, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel in het Radio 1-programma “De ochtend”.

Voorzichtig

“Wij zijn een industrieel productiebedrijf dat voornamelijk computergestuurd is. Wij hebben heel veel IT-systemen waar onze productieactiviteiten op draaien. De mensen komen werken en gaan kijken om die systemen eerst te activeren en dan de productie stap voor stap, erg voorzichtig opnieuw op te starten.”

Waarom gaat het bedrijf zo gefaseerd te werk? “Wij zijn een geschakeld productiebedrijf - de ene afdeling hangt af van de andere”, legt Dryhoel uit. “Wij zijn vorige week in ons hart getroffen door die cyberaanval. Waardoor wij volledig plat lagen. Onze eerste prioriteit is nu om alles op een heel veilige manier te doen. Daarom hebben we beslist om dit afdeling per afdeling te doen.”

Wereldwijd

Bij Picanol werken 2.300 mensen. Van hen zijn er dus 1.600 aan de slag in de vestiging in Ieper. Als de opstart in Ieper goed verloopt, worden ook de fabrieken in China en Roemenië opnieuw opgestart.

Wanneer de productie weer op volle toeren kan draaien, is nog niet duidelijk. “Wij houden er wel rekening mee dat het nog een hele tijd kan duren voor we weer volledig operationeel zullen zijn”, zegt de woordvoerder van het bedrijf.

Intussen onderzoekt het bedrijf samen met de federale politie hoe het bedrijf het slachtoffer kon worden van de grote cyberaanval en wat er precies gebeurd is. Maar in het belang van het onderzoek kan woordvoerder Dryhoel daar nog geen verdere details over geven.

Beluister het gesprek met Picanol-woordvoerder Frederic Dryhoel in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen