Video player inladen...

Wapenfanaten protesteren tegen strengere wapenwetten in de VS: "We hebben onze wapens nodig"

Duizenden wapenfanaten zijn in Richmond, in de Amerikaanse staat Virginia, op straat gekomen met hun wapens. Ze betogen omdat een aantal wapenwetten strenger worden. Ze hebben pistolen bij, handwapens en machinegeweren. Er werd gevreesd voor rellen, maar die zijn voorlopig uitgebleven. Bekijk hierboven een verslag van onze correspondent in de VS, Björn Soenens.

In de staat Virginia zijn de democraten aan de macht, sinds de verkiezingen in november leveren ze er niet alleen de gouverneur, maar hebben ze ook de meerderheid in het parlement van de staat. En de democraten laten er geen gras over groeien: ze willen de wapenwet in de staat strenger maken. Concreet willen ze bijvoorbeeld aanvalswapens bannen. Er zal ook strenger worden toegezien op de achtergrond van de persoon die een wapen koopt. 

Dat is niet naar de zin van dat deel van de Amerikanen dat van volledig vrije wapendracht een strijdpunt maakt. Ze zwaaien met het tweede amendement in de Amerikaanse grondwet, dat zegt dat burgers het recht hebben om wapens te bezitten en te dragen. President Trump was er dan ook snel bij om de kiezers in Virginia op te roepen dit jaar Republikeins te stemmen, "want dit is maar het begin".

De vrees dat de bijeenkomst van de wapenliefhebbers zou uitdraaien op geweld was groot. In de zomer van 2017 was immers een dode gevallen en bijna twintig gewonden tijdens een bijeenkomst van uiterst rechtse groepen in Charlottesville, ook in de staat Virginia. Een man reed toen met zijn auto bewust in op een tegenmanifestatie. 

Dit is een feest voor de wapendragers

betoger in Richmond, Virginia
 Betogers met wapenuitrusting in Richmond, Virginia
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Maar in Richmond bleef alles rustig, ondanks de soms imposante wapenuitrusting die sommige betogers meedroegen. "Dit is zoals de SuperBowl (de finale van het American Football) voor het tweede amendement" zei een betoger. Een feest voor wapenminnend Amerika. De betogers waren overigens in hoofdzaak wit en mannelijk, al waren er ook vrouwen bij. 

De Democratische gouverneur had een paar dagen geleden de noodtoestand afgekondigd en een indrukwekkende politiemacht op de been gebracht. Maar dat bleek gelukkig overbodig. Een paar dagen geleden al waren wel drie neo-nazi's opgepakt, die van plan zouden zijn geweest een aanslag te plegen. De bijeenkomst in Richmond doet de democratische politici in Virginia overigens niet van mening veranderen. Ze willen doorgaan met hun plannen om de controle op wapenverkoop strenger te maken. 

Meest gelezen