Gitarist Brian May poseert met een van de munten

Queen eert Queen met bijzondere munt

Rockgroep Queen krijgt als eerste Britse band ooit een officiële munt als eerbetoon voor hun carrière en verdienste. The Royal Mint laat vier verschillende versies maken, waarop de verschillende muziekinstrumenten van de kernleden van Queen wordt afgebeeld. Op de andere zijde van de munt is Queen Elizabeth zelf te bewonderen. De "Queen"-munt is de eerste van de "Music Legends collection" die The Royal Mint wil uitbrengen.

Queen bestaat sinds begin jaren 70 en treedt sinds 2011 op met Adam Lambert als zanger. Extravagante frontman Freddie Mercury overleed in 1991 aan de gevolgen van aids. Momenteel is Queen bezig aan een nieuwe wereldtournee, na het succes van de film "Bohemian Rhapsody", over de rockgroep Queen en het flamboyante leven van Freddie Mercury.

Het nummer "Bohemian Rhapsody", dat uitkwam in 1975, doet het nog steeds goed in allerhande eindejaarslijstjes, en is onlangs door de Britten verkozen tot hun favoriete song aller tijden. Dat bracht The Royal Mint op het idee om een speciale muntencollectie rond Queen op de markt te brengen.

Er komen verschillende munten, als eerbetoon aan de vier kernleden van Queen. Bovenaan elke munt staat de piano afgebeeld, waarop Freddie Mercury heeft gespeeld bij "Bohemian Rhapsody". Centraal staat de groepsnaam, onderaan vier verschillende muziekinstrumenten: een gitaar, een bas, een drum en een microfoon. Op de achterkant van elke munt staat Queen Elizabeth II. Zo wordt elke munt een dubbele Queen-munt.

Wie had dit ooit kunnen denken? Dit is een ongelofelijke eer.

Gitarist Brian May

"Wie had dit ooit kunnen denken", dat gevoel overheerst bij ons. In onze beginjaren leek zelfs een beetje erkenning ver weg voor Queen, en onbereikbaar. Om nu wel die erkenning te krijgen, en te zien dat onze muziek ook gevierd wordt op deze ontroerende manier: dat is een ongelofelijke eer", reageert gitarist Brian May. "Geweldig, zo veel gedoe over ons groepje", aldus drummer Roger Taylor.

"Queen is zonder twijfel een van de meest invloedrijke bands van hun generatie. Fans uit de hele wereld zingen hun tijdloze klassiekers nog steeds mee. Die grote bijdrage aan de Britse muziek willen wij eren met een eigen muntstuk. Het is dankzij artiesten als Queen dat de Britse muziek wereldwijd een plaats heeft in de populaire cultuur", aldus Nicola Howell van The Royal Mint.

Queen-fans kunnen de munt online bestellen via de website van The Royal Mint. Er wordt een gouden, zilveren en briljanten versie van geslagen. Later dit jaar brengt The Royal Mint nog andere muzikale muntstukken uit.

De royale achterkant van de Queenmunt: Queen Elizabeth II

Meest gelezen